Nincs nálunk karácsony kókuszgolyó nélkül, atyám évente egyszer szabadul be a konyhába (na jó, ne legyek igazságtalan, ha szólok neki, hogy elkelne egy kis segítség, zokszó nélkül hasznossá teszi magát), csak azért, hogy ezt a finomságot elkészítése nekünk. Imádjuk az ő változatát, de ugye mostanában életmódváltásban vagyok, és miután felvásároltam a fél bioboltot, elkezdtem azon agyalni, milyen alapanyagból készítsem el a kókuszgolyót, úgy, hogy ne hizlaljon túlságosan. Ezért nagyon megörültem, amikor rátaláltam erre a receptre Jucinál, mivel bulgurból sem volt volt hiány a spájzban, semmi akadálya nem volt, hogy gyorsított ütemben nekiálljak az elkészítésének. Hamar elkészül, és isteni finom, célszerű minimum dupla, de inkább tripla mennyiséget készíteni belőle, mert nagyon gyorsan fogy!
Kókuszgolyó bulgurból
- 2 dl-es pohárnyi bulgur
- dupla mennyiségű tej
- 1 ek +1 ek (barna) cukor
- 2 tk (tönköly) búzadara
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 tk kakaópor
- 2 kupak rum
- 1 púpos ek szilvalekvár
Elkészítés:
A bulgurt 1 tk barna cukorral és dupla mennyiségű tejjel kis lángon, kevergetve puhára főzzük egy nagyobb lábosban. Ha készen van, hozzáadjuk a fahéjat, a búzadarát, és langyosra hűtjük.
Hozzáadjuk a másik ek cukrot, a kakaóport, a rumot és a szilvalekvárt, megkóstoljuk (mondom kóstoljuk, nem habzsoljuk, mert akkor nem lesz belőle kókuszgolyó - 2 falat és tessék letenni a kanalat, megéri!). Szóval, ha elég édesnek találjuk, gyorsan eltakarítjuk a szemünk ügyéből a hűtőbe, ahol minimum egy órát kell eltöltenie ahhoz, hogy jól formázható legyen.
Ha letelt az idő, hideg vizes kézzel golyóbisokat formázunk a bulguros masszából, megforgatjuk kókuszreszelékben, egy tepsire sorakoztatjuk, egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap pedig csak lesünk, hogy milyen gyorsan elfogynak a kókuszgolyók, ami nem csoda, garantáltan addig járunk rá, amíg van belőle!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése