Odavagyok az édes-mézes sütikért. A mesés Keletet varázsolja lelki szemeim elé, annak édes-bús romantikáját. Szinte látom a török szerájok mélyén megbújó, a rácson túlra, a szabadságra, epedve tekintő háremhölgyeket, az egyiptomi fáraók vérrel és arannyal írt történetét, Nagy Sándor hódító hadjáratait, India szellemi gazdagságát.
Azért ne feledjük el becsomagolni az útra a sütit sem:
Mézes-joghurtos sajttorta
Hozzávalók:
- 10 dkg zabkeksz (ízlés szerint lehet amaretti, gyömbéres keksz, bármi)
- 8,5 dkg pirított mandulapehely
- 8,5 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dl görög joghurt
- 75 dkg mascarpone
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 2,5 dl méz (mérlegre műanyag kiöntőt tesz, abban mézet kimér)
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 140 fokra. A kekszet összetörjük (én mozsárban szoktam, de stresszoldásként lehet sodrófát is használni), majd összekeverjük az olvasztott vajjal, és belenyomkodjuk a masszát egy 26 cm-es tortasütőbe (jénaiba, sütőtálba, kinek mi tetszik). 10 perc alatt ropogósra sütjük a sütőben.
Összekeverjük a joghurtot és a mascarponét, habverővel beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadjuk a narancs és a citrom héját, és három evőkanál híján a mézet. A krémet ráborítjuk a kekszalapra, egyenletesen elosztjuk. Fóliával lefedve sütjük 1 órán keresztül (jó munkához idő kell!), majd fólia nélkül még 15 percig.
Akkor jó, ha a teteje barnulni kezd, és csak a belseje marad kissé lágy (tűpróba!). Hűtsük ki, akár azonnal is fogyaszthatjuk, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben.
Tálaláskor mézet csorgatunk a süti tetejére, megszórjuk mandulával, és aki szeretne, friss gyümölcsöt is kínálhat hozzá.
A recept az augusztusi GoodFood magazinból.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése