Óriási mákos nudli fan vagyok.Mégsem jutott eszembe eddig, hogy megpróbáljam elkészíteni. Valamiért meg voltam győződve arról, hogy bonyolult és sokáig tart az elkészítése. Ez az állapot egészen pontosan addig a pillanatig tartott, amíg a Kifőztükben meg nem láttam a receptet, és el nem olvastam, hogy milyen egyszerű. Nem volt kérdés, hogy ebből próba lesz, ezért amikor szokás szerint túlvásároltam magam krumpliból, nem kellett sokat gondolkodnom azon, hogy mire használjam fel a megmaradt készletet. Mivel fogalmam sem volt, hogyan kell nudlit formázni, ezért enyhén szólva rusztikusra sikeredtek, de első kísérletnek elment, és ráadásul nagyon finom volt, csak egyetlen hangyányi probléma merült fel: hihetetlenül gyorsan elpárolgott (pedig helyből dupla adagot készítettem). Egyszerű, de nagyszerű finomság.
Mákos nudli
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 2 tk só
- olvasztott zsír
A tetejére:
- mák
- cukor
Elkészítés:
A krumplit kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük, langyosra hűtjük.
Egy nagy tálban összekeverjük a sót és a lisztet, hozzáadjuk a krumplipürét, és tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett felületen kinyújtjuk, és kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk. Hengereket sodrunk belőlük, és nagyjából egyforma hosszú nudlikká daraboljuk (majd legközelebb sikerül talán...).
Ezután forrásban lévő, enyhén sós vízbe tesszük a nudlikat, és addig főzzük, amíg fel nem jön a felszínre. Szűrőkanállal tálba szedjük. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt, majd elzárjuk a gázt, és beleforgatjuk a nudlikat. Megvárjuk, amíg kihűl, jól megszórjuk mákkal és cukorral, és már ehetünk is.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése