2012. június 24., vasárnap

Balesetes cseresznyés pite


A tegnapi napom tüzesre sikeredett. Tüzesen nézett le a nyári nap sugára a Baráth lányra, ezért a hűvös házban tartózkodott (szegény kutyus sétátalan már pár napja a meleg miatt, azzal kárpótolja magát, hogy ki sem lehet robbantani a hűvös házból) és olvasott. Ezen tevékenysége nagyban befolyásolta a sütisütés tervezett rendjét.
A tegnapi terv csokis pavlova volt, tetején tejszínhabbal, cseresznyével. A csokis habcsók rendben elkészült, bekerült a sütőbe, ahol kb. 60 percig kellett tartózkodnia. Hősnőnk ezen időt azzal töltötte, hogy belemerült egy nagyon izgi könyvbe (nem, Dávid Veron már kipipálva, most Steve Berry van műsoron). Gyorsan peregtek a percek és az oldalak. Egy izgalmas könyvbeli helyzetben egyszer csak vissza kellett térni a valóságba: füstszag terjengett a konyhában. Könyv gyorsan lecsap, sütőhöz odarohan és elborzad: szegény pavlova szénné égett állapotban leledzik.  Némi átkozódás, majd jó nagy vigyorgás után (mondanom sem kell, nem ez az első eset, hogy így járok, de ha jó könyvet olvasok, akkor nálam elsüllyed a tér és az idő) már csak a következő problémát kellett megoldani: van egy emberes adag cseresznye a hűtőben, valamit kellene kezdeni vele. Szerencsére még az asztalon volt a Stahl-könyv, amelyből a narancsos kávéhab receptjét kiírtam, gyorsan végiglapoztam és találtam benne egy villámgyors receptet.
Íme:
Cseresznyés calfoutis

Hozzávalók:
- 30 dkg kimagozott cseresznye (befőtt is lehet)
- 6 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd (én egy tk vaníliaaromát használtam)
- 10 dkg finomliszt
- 1 púpos kávéskanál (fél csomag) sütőpor
- 1,5 dl tejszín
- 1 dl tej

Elkészítés
 A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és kivajazunk egy gyümitortaformát.
A cseresznyét beleszórjuk a tortaformába (ha van otthon cseresznyepálesz, akkor lehet hozzáadni két evőkanállal, nekem nem volt). 
Ezután egy rettenetesen megerőltető konyhai művelet következik: a tészta minden hozzávalóját bepakoljuk a turmixgépbe, megnyomjuk a gombot, és hagyjuk dolgozni a gépet. 
A csomómentes tésztát egyenletes rétegben a cseresznyére öntjük és a sütit 30 perc alatt megsütjük. 
A tetejét érdemes megszórni fahéjas porcukorral, de anélkül is finom.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése