2013. március 5., kedd

Sült vaníliás tejberizs

Bizony, a tejberizst nem csak főzni lehet, hanem sütni is. Mivel atyámmal mindketten elsőfokú tejberizsfüggőségben szenvedünk, ezért elég gyakran készül nálunk a kicsike. Mivel ez atyám reszortja, elsősorban természetesen zacskóból. Nincs ezzel gond, finom szokott lenni, apuka profin nyomja. Ámde időnként erőt vesz rajtam a kísérletező kedv, ezért amikor a februári GoodFoodban megláttam a vaníliás sült tejberizs receptjét, tudtam, hogy ezt nekünk meg kell kóstolnunk! Nos, a kóstolás rövid volt és eredményes: percek alatt eltüntettük a finomságot, morzsa sem maradt. Próbáljátok ki ti is!

Citromos, vaníliás tejberizs sütőben sütve
Hozzávalók:
- 6 dl tej
- 4 dl tejszín
- 1 citrom héja
- 1 tk vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapargatott belseje)
- 2,5 dkg porcukor
- 10 dkg rizs
- 2,5 dkg vaj
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 120 fokra. 
A tejet, a tejszínt, a vaníliakivonatot és a citromhéjat tegyük egy lábosba. Takarékon forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és keverjük bele a rizst és a porcukrot.
Előkapunk egy jénai tálat, kivajazzuk szépen, majd beleöntjük a tejes keveréket. A vajat felkockázzuk, a keverék tetejére tesszük. Betoljuk a sütőbe, és 30 percig sütjük. Majd jó alaposan átkeverjük és újra visszacsúsztatjuk a sütőbe, és kb.1 órán keresztül tovább sütjük. Akkor jó, ha a tejberizs lágy, krémes állagú, a tetején pedig aranybarna réteg képződik. 
Ennyi, készen vagyunk. Megvárjuk, míg kihűl, majd gyorsított ütemben bekanalazzuk. Önmagában is finom, de mi természetesen kakaóval  megszórva ettük, mert úgy az igazi!
Jó étvágyat!




2 megjegyzés: