2013. március 21., csütörtök

Csók a családnak!

Mit tehet az ember lánya, ha szembesül azzal a ténnyel, hogy a mélyhűtőjében kezelhetetlenné vált a tojásfehérje mennyisége (=nem lehet becsukni az ajtót, annyira dugig van a tárolóedény lefagyasztott tojásfehérjével)? Miután túlesett a menetrendszerű kétségbeesésen (atyaég, hogyan sikerült ennyit felhalmozni, miért nem tűnt fel ez eddig, most mit csináljak?), eszébe ötlik, hogy milyen régen evett a kis család habcsókot. Innentől kezdve már csak egy lépés a hirtelen felismerés, hogy  Móni Váncza blogján milyen jó kis receptet látott, amit muszáj kipróbálni. Miután így végigáramoltatta magán a csít, az ember lánya lehiggad, megnyugszik, receptet elővesz, sütit megsüt, eredményt behabzsol. 

Csokoládés csók
Hozzávalók:
- 30 dkg porcukor
- 5 tojás fehérje
- 1 ek reszelt csoki (legközelebb többet használok, mert sem a süti színén nem látszott a csoki, és érzeni sem lehetett nagyon az ízét)
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 citrom leve
Elkészítés
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, és kézi mixerrel kemény habot verünk belőle. Előkapunk egy habzsákot, belehalmozzuk a habot, és szép halmocskákat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Aki szeretne, tehet a tetejére mogyorót vagy fél mandulát vagy diót, nekem "pőrén" jobban tetszett, úgyhogy úgy maradt.
Mi befejeztük a munkát, a továbbiakban a sütő dolgozik helyettünk: 120 fokos sütőben kb. fél órán keresztül szárítjuk a kis csókokat. Akkor jó, ha a külseje teljesen szilárd, a belseje viszont még egy kicsit lágy (tűpróba!). Nincs más hátra, mint elfalatozni a kis csókokat.
Jó étvágyat!

3 megjegyzés: