2013. március 9., szombat

Amaretti keksz

A hétvégére olyan sütit néztem ki magamnak, amihez amaretti kekszre van szükség. Naná, hogy sehol nem lehetett kapni. Fél évvel ezelőtt dühöngtem volna egy sort, és egy másik sütit választottam volna, azonban mostanában már jóval több az önbizalmam gasztrotéren: ha nincs keksz, akkor sütünk!
Körülnéztem a neten, és a legjobban az élet napos oldala által készített keksz tetszett meg, nem tétováztam sokat, nekiálltam a projektnek. Nos, a keksz sokkal finomabb, mint amit a boltban lehet kapni, és csupán gyakorlatlanságomnak tudható be, hogy külalakilag vannak hiányosságai. Többet ezt sem veszem boltban, az is biztos!

Amaretti keksz
Hozzávalók:
- 40 dkg mandula, ledarálva 
- 30 dkg porcukor
- 4 tojásfehérje
- 1 tk vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapargatott belseje)
- fél tk mandulaaroma
Elkészítés
Meglepően egyszerű az elkészítése. A darált mandulát és az átszitált porcukort összekeverjük, hozzáadjuk a vaníliakivonatot.  A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojáshabot óvatosan hozzáadjuk a mandulás keverékhez, belekeverjük a mandulakivonatot. A masszát letakarjuk és 2-3 órára hűtőbe tesszük. 
Ha kipihente magát a tésztánk,  két tepsit kerítünk, kibéleljük sütőpapírral. A masszából kis golyókat formázunk, majd egymás mellé sorakoztatjuk őket a tepsikben (nem kell ellapítani őket!). 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 15 perc alatt készre sütjük. 
Megvárjuk, míg kihűlnek, majd dobozba csomagoljuk őket, és jól elrejtjük őket a család, de elsősorban saját magunk elől. Elvileg sokáig eláll, de úgyis hamar elfogy..

Jó étvágyat!


2 megjegyzés: