2014. március 15., szombat

Kólás banánkenyér

Egyáltalán nem terveztem sütni, ámde az ebédszünetben vesztemre elkezdtem olvasgatni az origon a táfelspiccet, és azonnal felkeltette az érdeklődésemet egy cikk, amelyben a kólával való sütésről értekeztek. Mivel már sütöttem kólával tortát, ezért kíváncsian olvastam, hogy milyen további felhasználási javaslatokat osztanak meg velünk az írók. A banánkenyér - kóla párosítás azonnal elindította a fantáziámat, és mivel még maradt egy kevés nedű karácsonyról, ezért nem volt kérdés, hogy amint hazaérek, nekiállok a finomság elkészítésének. Percek alatt készen van, utána már a sütő dolgozik helyettünk, nekünk már csak a nassolás marad a végén. Finom lett, de a kóla nem adott hozzá semmi olyan extra ízt, ami  markánsan megkülönböztette volna a sima banánkenyértől. Azért érdemes adni neki egy esélyt, tökéletes reggeli/vacsora!

Kólás banánkenyér
Hozzávalók:
- 2 banán
- 20 dkg barnacukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 4 tojás
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 tk só
- 35 dkg liszt
- 2 dl kóla
- 10 dkg durvára vágott dió (mandula, mogyoró, kinek mi tetszik)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy püspökkenyér formát kivajazunk és lisztezünk.
Egy tálba tesszük a banánokat, pépesre törjük (villával vagy krumplinyomóval), hozzáadjuk a cukrot, habosra keverjük vele, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat és a tojásokat.
A kóla kivételével egy másik tálban összekeverjük a többi hozzávalót, beleforgatjuk a banános pürébe, majd fokozatosan hozzáadjuk a kólát is. Végül hozzáadjuk a durvára vágott diót is.
És már csak annyi a dolgunk, hogy a formába öntjük a tésztát, betoljuk a sütőbe, és kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Gyors, egyszerű, mégis különleges, és még finom is. Mi kell még? Egy pohár tej mellé, és máris jól kezdődik a nap!
Jó étvágyat!

2 megjegyzés: