2015. március 10., kedd

Brazil krémes



Felfoghatatlan számomra, hogyan tudnak ilyen gyorsan felhalmozódni a tojásfehérjék a mélyhűtőben. Elég gyakran felhasználom őket, de mindig nagyon hamar előáll az az állapot, hogy nem tudom becsukni a hűtőajtót, mert már megint csordultig van lefagyasztott tojásfehérjével. Ismét ez történt, sürgősen ki kellett találnom valamit, hogy csökkentsem az adagot. Szerencsére éppen akkor pakoltam a kinyomtatott receptjeimet és a kezembe került egy krémes leírás, amelyhez 6 tojásfehérje is kellett. A kérdés ezzel eldőlt, már álltam is neki a süteménynek, amelyet egyszerű elkészíteni, és nagyon finom! Vigyázat, függőséget okoz!

Brazil krémes


Hozzávalók:
Tésztához:
- 4 tojás
- 20 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- 1 tk kakaópor
- 1 dl kávé
- 1 ek víz
- 1 tk szódabikarbóna
- fél csomag sütőpor
- 20 dkg liszt
Krémhez:
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 20 dkg cukor
- 6 tojásfehérje
- 6 dl tej
Tetejére:
- 5 dl habtejszín
- 2 ek instant kávé
- csokireszelék
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk.
A tojássárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk a kávét és a vizet.
Egy kisebb tálban összekeverjük a darált diót, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sütőport és a lisztet.
Hozzáadjuk a tojásos elegyhez, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot is. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!), majd kihűtjük.
A krémhez egy kis tálban csomómentesre keverjük a pudingokat, 5 dkg cukrot 1 dl tejjel. 
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a maradék 15 dkg cukorral.
5 dl tejet felforralunk, hozzáöntjük a pudingos keveréket, lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle. Óvatosan hozzáforgatjuk a habot, néhány percig főzzük, majd elzárjuk a gázt, és a forró krémet egyenletesen elsimítjuk a kihűlt piskótán.
Az 5 dl tejszínhabot keményre verjük, keverés közben hozzáadjuk az instant kávét. Ezután elsimítjuk a kihűlt krém tetején, megszórjuk tortadarával, és már készen is vagyunk. Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük és habzsoljuk.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés: