2015. március 4., szerda

Kossuth kifli



Tegnap a Kossuthkifli című, nemsokára induló tévésorozat sajtótájékoztatóján jártam, és miközben az isteni nassolnivalókat kóstolgattam, azon járt az eszem, hogy miért nincs Kossuth kifli? Aztán, mivel olvastam a regényt, hamar rájöttem, hogy azért, mert a gasztroleírásokban gazdag szövegben a bejgliről van szó, viszont akkorra már beleette magát a gondolat a fejecskémbe, hogy nekem bizony Kossuth kiflit kell sütnöm! Alighogy hazaértem, rávettem magam a netre receptügyben, jól ledöbbentem azon, hogy milyen egyszerű süteményről van szó. Végül úgy döntöttem, ha már desszert, akkor ártson, és nem egy egészséges változatra esett a választásom, hanem egy igazi, jó értelemben vett falusi változatra (=nem spórolnak a hozzávalón, benne van minden íz, aminek benne kell lennie, igazi nagymamaillatú finomság). Karácsonyra kaptam meg az "Ízőrzők" című tévésorozat könyvváltozatát, ebben leltem rá erre a leírásra, Tápióbicskén így készítik a Kossuth kiflit. Annyiban nem voltam autentikus, hogy kihagytam az eredetiben szereplő karamellizált cukor öntetet, maradtam az egyszerűbb változatnál. Nem csalódtam, mennyeien finom lett a végeredmény!
Nem véletlenül sütik olyan sokszor Tápióbicskén a Kossuth kiflit. A település neve örökre összeforrott az 1848-49-es szabadságharc győztes csatájának emlékével. A határában elterülő homokbuckákon és mocsarakban zajlott 1849. április 4-én a tavaszi hadjárat egyik nevezetes összecsapása. Öldöklő küzdelem folyt a Tápió folyó egyetlen átkelőhelyéért, egy fahídért. A helyiek minden évben, a csata napján újra eljátsszák a hősies küzdelmet, tisztelegve a katonák emléke előtt. A régmúlt tisztelete a gasztronómiában is megmutatkozik, gyűjtik és készítik is a korhoz kötődő recepteket, ételeket, így a Kossuth kiflit is. 

Kossuth kifli

Hozzávalók:
- 6 tojás
- 30 dkg (barna, nyírfa) cukor 
- fél csomag sütőpor
- 30 dkg liszt
- 30 dkg puha vaj (egészséges változatban kókuszzsír, kókuszolaj, kinek mi tetszik)
- 20 dkg dió 
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat. Egy kis tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport, a felét hozzáadjuk a tojásos keverékhez, mehet hozzá a fehérjehab fele, majd a lisztes keverék másik fele, végül a hab másik fele kerül bele a tésztába. 
Egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, rásimítjuk a tésztát. A diót durvára vágjuk, megszórjuk vele a tetejét. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük, majd pogácsaszaggatóval félhold alakú formákat vágunk (elsőre nem fog menni, próbálkozni kell, hamar rá lehet jönni a technikára). Ebből a mennyiségből két tálca süti lesz, ami elvileg sokáig nem szárad ki, de szerintem ezt mi ezt nem fogjuk megtudni, mert nagyon fogy...


Jó étvágyat!

2 megjegyzés: