2015. március 25., szerda

Szilvás-diós pite fahéjas habbal



Soha véget nem érő harcot vívok a mélyhűtőben tanyázó lefagyasztott tojásfehérjékkel. Én nem értem hogyan, de akárhányszor felhasználok belőle valamennyit, kétszer annyi lesz helyette. Mivel ismét tarthatatlanná vált a helyzet (nem tudtam becsukni a hűtőajtót), ezért törhettem a buksimat, hogy mi legyen velük. Szerencsére eszembe jutott, hogy a Vidék íze című újságban láttam egy olyan sütit, amelynek fahéjas habjához tojásfehérje kell. Nem voltam rest, hamarost előkerítettem a receptet, és mivel nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető nasiról van szó, nemsokára már habzsolhattam is a finomságot. Mennyei!

Szilvás-diós pite fahéjas habbal


Hozzávalók:
Tésztához:
- 2 dl tej
- 2 tojás
- 1 dl olaj
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 csipet só
Tésztára:
- 1 kis üveg szilvalekvár
Tetejére:
- 5 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 2 tk fahéj
Elkészítés:
Egy tálban robotgéppel elkeverjük a tojásokat az olajjal és a tejjel.
Egy másik tálban (csak hogy legyen mit mosogatnia a mosogatógépnek) összekeverjük a lisztet, a diót, a cukrokat és a sót, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojásos keverékhez.
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 percig sütjük, amíg teljesen megszilárdul.
Közben a tojásfehérjéből, a porcukorból és a fahéjból kemény habot verünk (pontosabban nem mi, hanem a robotgép, mert ugye azért vettük, hogy ne mi szenvedjünk ezzel a nem túl lélekemelő konyhai tevékenységgel).
A tésztát kivesszük a sütőből, egyenletesen elsimítjuk rajta a szilvalekvárt, ráhalmozzuk a fahéjas habot, és visszatoljuk kb. 10 percre a sütőbe, amíg a hab megsül a tetején. Kihűtjük, szeleteljük, és addig habzsoljuk, amíg van, mert azonnali függőséget okoz. Durván jó házi süti!


Jó étvágyat!

2 megjegyzés: