2013. február 3., vasárnap

Bahama Mama

Ma a Bahama szigetekre utazunk.
A Boney M.-nek tetszett a hely:
A Magyarországnál hétszer kisebb területű szigetcsoport 690 szigete és több mint 2000 korallszirtje Floridától délkeletre található az Atlanti óceánban. A szigetek közül 29 lakott. Az ország nevét a "banántalan sziget" indián kifejezésből eredeztetik. Kolumbusz a szigetcsoport egyik szigetén, San Salvadoron lépett először Amerika földjére, 1492-ben. A volt brit koronagyarmat 1973-ban nyerte el függetlenségét.
A Bahamákon évente 3 millió turista fordul meg. Én még nem jártam arrafelé, de ami késik, az sosincs most ugyebár. Óceán, pálmafák, koktélok, relax. Idézzük meg ezt a hangulatot az alábbi sütivel:

Bahama mama
Hozzávalók:
- 35 dkg (igen, ennyi!) étcsoki apróra vágva
- 35 dkg puha vaj
- 2 csapott ek instant kávé
- 25 dkg finomliszt
- 1 késhegynyi só
- 10 dkg kókuszreszelék
- 15 dkg aszalt ananász, apróra kockázva
- 6 tojás
- 35 dkg cukor
- 1 tk vaníliakivonat (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje)
A tetejére
- 0,5 dl kókuszlikőr (ha nincs, akkor rum is jó)
- 0,5 dl csokilikőr
- 0,5 dl rum
Elkészítés
Nos, ez bizony nem egy fogyókúrás süti. Ámde nagyon finom, úgyhogy kár kihagyni az életünkből.
A csokit, a vajat, és a  kávét egy tálba tesszük:
Nem semmi látvány, ugye? De igazán akkor csábít bűnre, amikor gőz fölött megolvasztjuk:
Ha el tudtunk szakadni a látványtól (és megálltuk, hogy csak egy kicsit kóstoljunk bele), akkor a lisztet, a sót, a kókuszreszeléket és a felkockázott aszalt ananászt egy külön tálban összekeverjük.
A tojásokat, a cukrot és a vaníliakivonatot (vaníliarúd kikapart magjait) robotgéppel összedolgozzuk egy nagy keverőtálban. Hozzáadjuk a kihűlt csokis keveréket (naná, hogy kitunkoljuk a maradékot!), majd a lisztes keveréket.
Egy közepes tepsit kivajazunk, kilisztezünk, sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, majd folpackkal lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap a sütit jól megszurkáljuk egy hústűvel, és apránként megöntözzük a három ital keverékével (leírhatatlan látvány voltam, ahogy a három alkoholos üveggel rohangáltam a lakásban, atyám napokig ezen nevetett), hogy mindet magába szívja. 
Önmagában, kockára szeletelve is isteni finom, de fokozhatjuk az élvezeteket vaníliafagyival vagy vaníliaszósszal.
A recept a Stahl konyhája jubileumi számából.

Jó étvágyat!








4 megjegyzés:

  1. Csoki és ananász csakis jó páros lehet :) Kókusszal meg igazán egzotikus :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, tényleg nagyon különleges ízvilága van, nagyon finom süti!

      Törlés
  2. Köszi a kis földrajzi ismertetőt! Még én se voltam a Bahama szigeteken, de most, hogy eszembe juttattad, hát...most csaknem 100 százalékban biztos vagyok benne, hogy soha nem is megyek!
    Helyette viszont lehet, hogy megsütöm ezt a sokcsokis sütikét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett az ismertető!
      Érdemes megsütni a sütit, nagyon finom!

      Törlés