Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók:- 70 dkg finomliszt
- 5 púpozott ek porcukor
- 1 egész tojás
- 3 tojássárgája
- 7 dkg olvasztott vaj
- 0,5 dl rum
- 3 dl tej
- 3,5 dkg friss élesztő
- 1 tk vaníliakivonat (itt kell megjegyeznem, hogy saját készítésűt használtam!) vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 narancs héja reszelve (ennek hiányában én egy ek narancslevet használtam)
:A tálaláshoz
- baracklekvár
- porcukor
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk a mikróban, kis cukrot keverünk bele,
belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. Nagy tálba minden
hozzávalót beleteszünk, és bedagasztjuk a tésztát. Tiszta konyharuha,
langyos hely, duplára kelesztés kb. fél óra alatt.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval
kiszúrjuk. Konyharuhával letakar, fél órán keresztül keleszt.
Nagy lábos kerítünk, sok-sok olajat teszünk bele, felforrósítjuk.
Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, és a lyukkal lefelé
tesszük az olajba őket. Kis lángon kell sütni a fánkokat, különben
megégnek! Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percit, majd a másik oldalukra
fordítva, fedő nélkül is ennyi ideig. A kisült fánkokat papírtörlőre
szedjük, így a felesleges olajat leitatjuk róluk.
A közepébe lekvárt halmozunk, porcukorral meghintjük, áhítattal elfogyasztjuk.
A recept Mohától.
Jó étvágyat!A recept Mohától.
Ettől mindig félek, a kelesztett dolgokkal nincs szerencsém. De a tieidek nagyon szép szalagosak lettek :)
VálaszTörlésNe félj, próbáld ki! A szalag titka a forró olaj és az, hogy stopperrel mérem az időt, hogy mikor kell fordítani a fánkot az olajban.
VálaszTörlés