2012. június 30., szombat

Áfonyás sajttorta
Megérkezett a nagy meleg, eljött a sütés nélküli sütik ideje.
Már régen kacérkodom egy sajttorta elkészítésével, a problémám az volt, hogy nem szeretem a túl intenzív sajtízt, ezért olyan receptet keresek jó ideje, ami ugyan a klasszikus new yorki sajttortára (keksz alap, irgalmatlan mennyiségű Philadelphia krémsajt) hajaz, de mégis van benne valami olyan íz, ami elnyomja a sajtot.
Aztán a zöldségesnél láttam nagyon szép áfonyát és egy előző újság elolvasása után előbukkant a komódomon a júniusi BBC Good Food június címlapja. A hétvégi süti kiléte ebben a pillanatban el is dőlt.
Hozzávalókat beszereztem és tegnap du össze is dobtam. Egyáltalán nem bonyolult a recept, íme:

Fehér csokis sajttorta áfonyaöntettel
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 1 csomag zabkeksz (én simával készítettem, de lehet kókuszos, csokis is)
- 10 dkg olvasztott vaj
A krémhez:
- 30 dkg fehér csoki
- 20 dkg lágy, natúr krémsajt (én Philadelphiát használtam a feeling miatt, de lehet bármilyen)
- 2,5 dkg porcukor
- 5 dl tejszín
Az áfonyaöntethez:
- 35 dkg áfonya
- 10 dkg porcukor


 Elkészítés:

 Tegyünk egy 26 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt. A kekszet daráljuk finomra (én mozsárban törtem össze, lehet Nigellásan sodrófázni, kinek mi tetszik), és keverjük össze az olvasztott vajjal. Öntsük a tepsi aljára és egyenletesen nyomkodjuk le (én kézzel tapicskoltam, de lehet úriasan kanállal, fakanállal is - ha nem akarjuk felébreszteni a bennünk mélyen alvó kisgyereket). Amíg a sajtkrémet elkészítjük, tegyük hűtőbe.
Olvasszuk meg a fehér csokit gőz fölött (én tettem bele egy tk vaníliakivonatot, de ez opcionális), és hűtsük ki. Keverjük össze a sajtkrémet a cukorral, majd forgassuk bele az olvasztott fehér csokiba. A tejszínből verjünk habot, és óvatosan keverjük bele a sajtkrémbe. Öntsük rá a krémet a kekszalapra és tegyük hűtőbe minimum 2-3 órára (az egy éjszaka a tuti).
Tegyük az áfonyát, a porcukrot és 4 ek vizet egy kis lábosba, és lassan melegítsük fel, amíg a cukor felolvad és az áfonya megpuhul (ne főzzük szét!). Kanalazzuk ki egy külön tálba az áfonyát, és csak a szirupot főzzük egy kicsit sűrűbbre további 5-6 percig. Ha kész, öntsük vissza az áfonyát a szirupba, hűtsük ki és tegyük hűtőbe.
Másnap reggel meleg vízbe mártott (csap alá tartott) késsel vágjuk körbe a tortát, és öntsük rá az áfonyaöntetet.



Kérném megcsodálni a fenti képen a tortatálamat. Szép, ugye? Papírból van, a netről rendeltem. Amikor kicsomiztam, hogy akkor most tálra tesszük a szép tortát és szépen fényképezünk, akkor kétségbeestem: ott feküdt előttem egy kerek lap és két rockos külsejű papírdarab. Hogyan lesz ebből tortatál? Mit csinál a háromdiplomás, intelligensnek mondott (és szerény) hősnő: "apa, gyere!" Apa jön, ő sem érti, majd kér egy képet a netről a kész tortatálról, és két mozdulattal összerakja! Be vagyok ájulva! Ezt miért nem örököltem?

Én nem kapok a tortából?

Bizony nem kapott! A család legkisebb tagja teljesen el van kényeztetve, de édességet nem kap! Árt a fogacskáinak! Általában be szoktam dőlni ezeknek a szép gombszemeknek, de ebben a tekintetben hajthatatlan vagyok (az esetek 90%-ában, szerintem, ez jó arány, nem?)

Jó étvágyat!




2 megjegyzés:

  1. Ezt megcsináltam én is, csak ribizlivel:-). Még nem "jutott fel" a blogra.
    Nagyon szuper a tortatálad!

    VálaszTörlés
  2. Biztos finom ribizlivel is! Örülök, hogy tetszik a tortatál!

    VálaszTörlés