2012. június 11., hétfő

Sárkányos Sport szelet

Kivontam magam a forgalomból néhány napra. Jó okom volt rá: egész hétvégén nonstop táncoltam a sárkányokkal.
Én magam is meglehetősen érintett vagyok sárkány-ügyben: a sárkány évében születtem, a kínai horoszkóp szerint sárkány vagyok, és idén a sárkány éve van. Sárkány sárkány hátán.
Na, azért nem kell izgulni, nem fogok kénköves mennykövet dörögtetni, felgyújtani a házi tűzhelyet és lángba borítani az eget. Egyszerűen annyi történt, hogy megjelent a Tűz és jég dalának ötödik könyve, a Sárkányok tánca. 
A trónok harca őrület tavaly tört ki nálunk. Azt tudni kell rólam, hogy nem igazán nézek tévét, sorozatokat pedig pláne nem (kivéve Spartacus és True Blood). Aztán a húgom egyszer csak elkezdett érdekes nyelvezeten beszélni hozzánk, mely tele volt serekkel, sárkányokkal, lovagokkal, nagy csatákkal. Kíváncsi lettem, és belenéztem a Trónok harca kezdő részébe. Hát, mit mondjak, egy napon belül lenyomtam az első évadot. Atyám pedig kíváncsi lett, hogy mit nézek ennyire és ő is megnézte. A hatás ugyanaz volt. Azóta sem tudunk szabadulni Westerosból.
Azonnal megvettem az összes addig megjelent kötetet. Mivel atyám olvassa a blogot és még nem olvasta a könyveket, ezért a történetet most csak érintőlegesen mesélem el: tehát Westerosban megölik a királyt, és elindul a harc a Vastrónért. És még tartani is fog egy darabig.
Alapesetben nem vagyok oda a fantasyért (töredelmesen bevallom, hogy nem olvastam Tolkientől a Gyűrűk urát, illetve elkezdtem, de elég gyorsan meguntam), ezt a sorozatot viszont szeretem. Egyrészt mert nagyon szeretem a történelmet, a lovagkor pedig a kedvencem (jól van na, titokban én is csak egy romantikus kislány vagyok..). Másrészt itt senki sem jó vagy rossz, mindenkiben van jó is és rossz is. Igazából főszereplő sincs, ezért mindenkinek lehet szurkolni, vagy lehet utálni, kinek hogy jön be a szereplő. 
A könyvből készült tévésorozat is nagyon jó, élettel töltötték meg a szereplőket, néhány kivételtől eltekintve nagyon jó a szereposztás. Na, és kedvenc khalunk (mármint a húgomé és az enyém)! (aki nem lenne képben: a jogos trónörökös hercegnőt hozzáadják egy dotrahi lovasúrhoz, aki nem sokat beszél, ámde irtó barbár és brutál jól néz ki! Sajnos a történetben már az égi mezőkön lovagol - és sajnos nem velem..).
Két kedvenc szereplőm van: Tyrion, a törpe, és Danny Targaryen. Tyrion az eszével - és a hihetetlen humorával- tűnik ki a lovagok közül, Danny pedig egy igazi sárkány! Pedig milyen ártatlan kislánynak tűnt az elején.. Aztán városokat éget fel, sárkányokat lovagol meg, szíveket tör darabokra. Nagyon drukkolok nekik!
Tehát szombat reggel leültem (pontosabban lefeküdtem) olvasni a könyvet (ja, 1200 oldal), és kis túlzással vasárnap estig fel sem keltem. Miért? Mert az éj sötét és tele van iszonyattal. Még jó, hogy egy Lannsiter mindig megfizeti az adósságát. Még az sem érdekelt, hogy KÖZELEG  A TÉL! (na jó, ez írói túlzás volt, annyira nem volt hideg, de hát valahogy bele kellett szőnöm a szövegbe a főúri házak jelmondatát!)
 
Mivel a hétvégén a fenti okok miatt csak alapfunkciókon működtem, ezért csak minimál nasira volt energiám.Ő volt az:


Karamellás Sport szelet
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- babapiskóta
Az áztatáshoz:
- 1,5 dl tej
- 2 ek cukor
- fél dl kávé 
A krémhez:
- 2 csomag főzős karamell ízű pudingpor
- 5 ek cukor
- 1 l tej
- 5 dl habtejszín
- 3 nagy Sport Szelet
Elkészítés:
A babapiskótát a tej, a cukor és a kávé keverékébe beleforgatjuk és egy közepes méretű, magas falú tepsit kirakunk vele úgy, hogy mindenhol fedje a tepsi alját. (a maradék tejeskávét simán megisszuk, fincsi magában is!)
A karamellás pudingport kevés hideg tejben elkeverjük, ízesítjük cukorral, és a többi tejben felfőzzük, és még forrón a kekszre öntjük.
A tejszínt habbá verjük, és a 3/4 részét a karamellpuding tetejére tesszük, ha már kihűlt a pudingkrém.
A maradék tejszínhabba belekeverjük a felolvasztott Sport szeleteket (célszerű mikróban kis fokozaton, óvatosan, mert karamellizálódik!). Jelszó: gyorsaság: a habba gyorsan robotgéppel belekeverjük a felolvasztott csokit és gyorsan rásimítjuk a hab tetejére.
Egy éjszakára betesszük a hűtőbe, másnap örülünk, hogy milyen ügyes kislányok voltunk, és ameddig van, addig esszük.
Jó étvágyat!






Nos, mivel nem sokat aludtam a hétvégén, ezért most megyek aludni. És: NE ÉBRESZD FEL A SÁRKÁNYT!!!


 


2 megjegyzés:

  1. "Winter iz cuming", ahogy Ned barátunk mondotta volt. Drogótól el a kezekkel! Tyront és Danyt viheted.
    A süti jó volt, a könyvről még nemtok nyilatkozni.
    Atyánk vajon az ellenblogot is olvassa? :)

    VálaszTörlés