2012. július 28., szombat

Ötkarikás tiramisu


Természetesen az olimpia ihlette a "művésznevét". 
Sajnos nem tudtam végignézni a nyitóünnepséget, nem sokkal azután, hogy bevonultunk a stadionba Biros Peti vezetésével (nem lesz meg a negyedik arany, Peti, miért neked kellett vinni a zászlót, eddig mindenki bukta az olimpiát, aki vitte, miért tetted ez velünk?-ez természetesen csak irónia, azért bízom Kemény Dénesben, de hát a statisztika, az statisztika..) bealudtam.
De amit addig láttam, az lenyűgözött rendesen! 
Kenneth Branagh hozta Shakespeare-t ahogy kell, Mr. Beant nem bírom, de ettől még jó volt, Beckham hozta saját magát (nem értem, miért hagyták ki az olimpiai csapatból? igaz, hogy már túl van a csúcson, de lélektanilag fontos lett volna, hogy ott legyen!), Ridley Scott hozta az Oscar-díjas látványvilágot. De a királynő mindent vitt! Biztos voltam benne, hogy nem hagyják ki a James Bond-poént, de azért ezt nem hittem volna! Nagyon tisztelem a királynőt (kár, hogy a családja olyan, amilyen, remélem, Vilmos és Kate új életet tud majd lehelni a monarchiába), de azt nem gondoltam volna, hogy ennyi humor és önirónia van benne! Remélem, legalább olyan sokáig fog élni, mint az édesanyja, az anyakirályné! Good save the Queen!
Nos, miután visszatértem a földre, akkor kicsit józanabbul az olimpiáról. A pekingi olimpia megnyitó után azt mondták, azt nem lehet überelni. Minden megnyitó után ezt mondják, és mindig tudnak tenni rá egy lapáttal. Nagyon jól eltalálták az arányokat, nem lett giccses, a történelmet, a multikultit mutatták, a zenére helyezték a hangsúlyt (személyes kedvencem a Bohém Rapszódia volt, de hát én köztudottan elfogult vagyok a Queen-el. Tudtátok, hogy amikor a zenekar a csúcson volt, egy rajongójuk csak annyit a levelére, hogy Anglia, the Queen. Természetesen a királynőnek adták oda először, aki saját kezűleg írta rá, hogy "ez Önöknek szól, the Queen", és elküldette a Queen zenekarnak? Ez annyira angol, nem?), arra, ami összeköt, nem arra, ami elválaszt. Fel van adva a lecke Riónak!
A következő néhány napban a sporté a főszerep, sokan mennek a mennybe, még többen megjárják a poklot, sokat fogunk szurkolni sportolóinknak, remélem, sokat fogunk sírni a Himnuszon (én egyáltalán nem vagyok érzelgős alkat, de mindig elbőgöm magam, amikor nekünk szól a Himnusz, vagyis a mi versenyzőnk nyakába akasztják az aranyérmet). Hogy hány aranyérem lesz? Az én tippem az, hogy 3 és 5 között. Bízom az úszókban, a kajakosokban (bár ez a kiválasztási folyamat elég kaotikusra sikerült, remélem, hozni fogják az elvárásokat a sportolók), a pólósokban (bár aggódom rendesen-na persze nem a zászlóvitel miatt, hanem az utóbbi tornák eredménye aggaszt, remélem, Kemény Dénes tudja, hogy mit csinál), Berki Krisztiánban, Pars Krisztiánban és persze minden olimpián van meglepetés-érem is. És nem csak aranyérem ragyog fényesen, hanem mindegyik másik is, mindenkinek jár az elismerés, aki a maximumot hozza ki magából! Sok szép élményt kívánok magunknak!

Hajrá magyarok!


Na de azért nem csak tévével él az ember, valamit enni is kell szurkolás közben, nem igaz?
A mai ajánlatom:

Baileys-fehércsoki tiramisu
Hozzávalók:
- 2 csomag babapiskóta
- 3 dl tej
- 1 dl Baileys
- 5 dkg barna cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg fehér csoki (5 dkg a krémbe, 5 dkg a tetejére)
- 1 tojás
- 2 ek kristálycukor
Elkészítés
A tojássárgáját a 2 ek kristálycukorral fehéredésig keverjük (nem érdemes bekapcsolni a robotgépet, elég a kézi habverő). Hozzákeverjük a szoba hőmérsékletű (ez fontos, ha hideg, akkor nem lesz sima a krém!).
Az 5 dkg fehércsokit gőz felett felolvasztjuk, és belekeverjük a krémbe. A tojás fehérjét habbá verjük és azt óvatosan belekeverem a krémbe. Ennyi volt a krém.
Felmelegítjük a tejet a vaníliakivonattal, valamint a barna cukorral. Ha felforrt, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a Baileyst.
Egy nagy doboz, jénai vagy tortaforma (kinek mi tetszik) aljára lefektetünk egy sor  Baileys-es  tejbe forgatott  babapiskótát (csak megforgatjuk és már vesszük is ki, mert különben el fog ázni a piskóta!), rámegy a krém fele, majd újabb mártott piskótasor, és a krém másik fele. 
És már meg is vagyunk, egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap reggel ráreszeljük a maradék fehércsokit és ehetjük is.

A recept INNEN

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése