2012. július 15., vasárnap

Elemi ösztön fagyi



Ez egy turbózott vaníliafagyi, de a készítése során történekről nekem az Elemi ösztön című film jutott eszembe.
A kultikus film igazából egy jó kis krimi, abban különbözik a többi tucatárutól, hogy volt egy jó forgatókönyvírója és egy jó rendezője. Na, és persze sztárt csinált Sharon Stone-ból. (aki egy tucatszínésznő, csak mákja volt, szerintem..). A Casinoban fantasztikus volt, de azóta valahogy késik a következő nagy dobás.. Na de nem Sharonról akartam értekezni, hanem arról, hogy mi köze van a filmnek a fagyimhoz. Emlékeztek, amikor a filmben jégvágóval vágja a jeget kedvenc Sharonunk?
Nos, valami ilyesmi jelenetbe keveredtem én is akaratomon kívül. Tehát az történt, hogy amikor elkészült a fagyi, kötelességtudóan félóránként kavaragattam a fagyikezdeményt, amikor egy kavarásnál arra lettem figyelmes, hogy nem igazán fagy a fagyi. Jobban megnéztem a mélyhűtőt, és felfedeztem, hogy bizony jelentős jégréteg képződött az ajtó mellett, és nem zár rendesen a mélyhűtő. Azt még el kell mesélnem, hogy mindez kb. éjjel fél tizenegy magasságában történt a háromszintes ház legalsó emeletén. Tehát hősnő felfedezi, hogy bizony jégmentesíteni kell, ha nem akarja, hogy a fagyi, és a mélyhűtőben lévő összes cucc tönkremenjen. Az egyetlen rendelkezésre álló eszköz a kezében lévő villa, amellyel késlekedés nélkül elkezdni csapkodni a jeget, miközben kinyitja a hűtőtajtót, hogy olvadjon. Nem tudom leírni a jelenetet..  A vészhelyzet néhány percen belül megoldódott, a jég eltüntetésre került, az ajtót be lehetett zárni, semmi nem ment tönkre, én pedig nyugodtan mehettem aludni. 

Ennyi izgalom után jöjjön a recept!

Levendulafagylalt vaníliával és rózsavízzel
Hozzávalók:
- 2 tojássárgája
- 2 dl tej
- 4 dl tejszín
-12 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 12,5 dkg mascarpone
- 5 ág friss levendula vagy 2 tk szárított levendula
- 1 tk rózsavíz (én egy ek-t használtam, az túl sok, kicsit elnyomja a többi ízt)
 Elkészítés:
A tejet és a tejszínt lábosba öntjük, beleszórjuk a levendulát, a vaníliarúd kikapart magját és a vaníliarudat, majd éppen csak felforraljuk. Lefedve langyosra hűtjük, majd leszűrjük.
A tojássárgákat jó habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét és azzal is jól elkeverjük. A tojásos keveréket lassan belecsurgatjuk a tejszínes tejbe és lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük. Híg pudingszerű massza lesz belőle, olyasmi, mint egy sűrű madártej. Hozzáadjuk a rózsavizet is.
Műanyag edénybe öntjük, teljesen kihűtjük, majd lefedve fagyasztóba tesszük. 1-2 óra elteltével fél órás szünetekkel 3-4 alkalommal alaposan keverjük át. Krémes. lágy fagyi lesz belőle.
A recept INNEN
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése