2013. január 26., szombat

Fahéjas tejbegrízzel töltött kuglóf

Bizony, bizony a tejbegríz nem csak önmagában finom, hanem kuglóftölteléknek is!
Tegnap egyszerre tört rám a tejbegríz- és a kuglófevési roham, ezért logikus volt megkeresni a régen kinézett receptet, és elkészíteni az isteni finom kuglófot. Vacsi: tejbegríz, reggeli: kuglóf (stílszerűen fahéjas tejeskávéval). Élni tudni kell!

Fahéjas tejbegrízzel töltött kuglóf
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
A töltelékhez:
- 0,5 dl tej
- 8 dkg búzadara
- 8 dkg cukor
- 1,5 tk őrölt fahéj
- csipet só
Elkészítés
A tejet mikróban meglangyosítjuk, kevés cukorral elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
A lisztet nagy tálba tesszük, hozzáadunk minden egyéb hozzávalót, bedagasztjuk. Tiszta konyharuhát kerít, tálat letakar, jóéjtpuszit ad a tésztának, és egy órára elküldi aludni.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a fahéjas tejbegrízt: minden hozzávalót beleteszünk egy lábosba, és megfőzzük. Barát(h)i tanács: készítsünk dupla adagot, és vacsira együnk fahéjas tejbegrízt, önsanyargasson más! 
A megkelt tésztát megfelezzük. Az egyik részt lisztezett felületen kinyújtjuk, három részre vágjuk, a fahéjas tejbegrízzel megkenjük:
A csíkokat feltekerjük, összefonjuk őket:
A fonatot kivajazott kuglóf formába tesszük, ugyanígy járunk el a másik adag tésztával is:
Konyharuhával letakar, még 30 percig keleszt, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tol, kb. 45 perc alatt készre süt (tűpróba!)
Jó étvágyat!


4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik az ötlet, próbáld ki, nagyon finom!

      Törlés
  2. Hűha! Ez igen jól hangzik! Imádom a tejbegrízt... na jó, és a kuglófot is. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor próbáld ki a kettőt együtt, nagyon finom!

      Törlés