2013. január 21., hétfő

Mézeskalácsos csokimousse torta

Mivel egész hétvégén nagyon szép hólepel borította a tájat nálunk, ezért kitört rajtam a karácsonyi hangulat. Egyszerűen muszáj volt valamilyen karácsonyi hangulatú tortát sütnöm, feltúrtam a recepttáramat, és az egyik régi Nők lapja konyhában meg is találtam azt, amit kerestem:

Mézeskalácsos csokimousse torta
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 25 dkg darált keksz
- 12 dkg puha vaj
- 4 dkg porcukor
- 2 dkg kakaópor
- 1 dl víz
- 10 dkg fehér csoki
A tejcsokis részhez:
- 10 dkg tejcsoki (nálam a karácsonyfáról megmaradt csokidíszek sorsa teljesedett be)
- 0,5 dl forró tejszín
- 2 dl hideg tejszín
- 1 dkg zselatin
A fehér csokis részhez:
- 10 dkg fehér csoki
- 0,5 dl forró tejszín
- 2 dl hideg tejszín
- 1 dkg zselatin
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés
Egy kicsit macerás, de érdemes elkészíteni, mert nagyon finom!
Tehát az alaphoz a hozzávalókat a víz kivételével egy tálban összemorzsoljuk, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy a kezünkkel összenyomva formázható legyen. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a tészta 2/3-át az aljára nyomkodjuk. A maradék alaphoz annyi vizet teszünk, hogy golyókat tudjunk formázni belőle a díszítéshez. A golyókat hűtőbe tesszük, ha megdermedtek, olvasztott fehér csokiba mártjuk őket, rácson lecsepegtetjük, és visszatesszük a hűtőbe.
A tejcsokis részhez a tejcsokit gőz fölött megolvasztjuk, majd elkeverjük a forró tejszínnel, kicsit hűlni hagyjuk. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint 0,5 dl hideg vízben megduzzasztjuk, majd mikróban teljes olvadásig melegítjük, ha szükséges, közben megkeverjük. A tejcsokis részt egy kevés tejszínhabbal fellazítjuk, majd a maradék habot is óvatosan hozzákeverjük. A kész krémből egy evőkanállal kiveszünk, ezzel lehűtjük a zselatint, majd ezt a keveréket öntjük vissza a krémbe. A krémet a tortaformába öntjük, és hagyjuk megdermedni.
Ha megdermedt, a fentiek alapján elkészítjük a fehér csokis részt (én természetesen elsőre elrontottam, nem vártam meg, amíg kicsit hűl az olvasztott csoki, melegen belekevertem a tejszínhabba, naná, hogy elfolyt. Másodjára már tökéletesen sikerült a művelet, hiába, mindenki a saját kárán tanul). Ráöntjük a megdermedt tejcsokis rétegre, rászórjuk a mézeskalács fűszert a torta tetejére, és egy késhegy segítségével belemárványozzuk. Egy éjszakára mehet a  hűtőbe dermedni, másnap reggel feldíszítjük a fehér csokis golyókkal, és behabzsoljuk.
Jó étvágyat!



3 megjegyzés:

  1. Szia! Vikvi blogkóstoló játékában az én blogom jutott neked, így kíváncsiságból idetévedtem én is hozzád:) Eredmény:
    A fenti recept nyálcsorgató :)de van még bőven böngésznivaló itt nálad.
    Kíváncsi vagyok, hogy tőlem mit választasz majd. Egyébként jól sejtem, hogy földim vagy (Pécs)?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy tetszett a recept!
      Már nézelődtem nálad, nagyon tetszik a blogod, és már ki is választottam, hogy mit fogok sütni tőled (nem volt könnyű a választás!).
      Nem pécsi vagyok, tatabányai.

      Törlés
  2. Sajnos már én is csak volt pécsi. Nem tudom, talán a Dunántúlos bejegyzésedről gondoltam úgy :) De mindegy is, a receptek úgyis idehoznak engem ;) Majd várom az infót, h mit készítettél ;)

    VálaszTörlés