2013. október 23., szerda

Pezsgős almatorta



A zöldségesnél nagyon szép almák hívogattak, én pedig engedtem a kísértésnek, és jól felpakoltam belőlük. Aztán amikor hazamentem, kicsit vehemensen nyitottam ki a hűtőt, és majdnem rám borult egy kallódó peszgős üveg, amelyben már csak néhány deci nedű árválkodott. Megsajnáltam szegényt, gondoltam ideje véget vetni a szenvedéseinek (kevésbé romantikusan: kellett a hely a hűtőben), és gyorsított ütemben elkezdtem fellapozni az irgalmatlan mennyiségű recept magazinjaimat, hogy kitaláljam, hogyan hozzam össze egy nasiban az almát és a pezsgőt. A Vidék íze című újságban bukkantam rá arra, amit kerestem. Nem haboztam, nekiálltam, megsütöttem. Isteni finom lett!

Pezsgős almatorta

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- fél cs sütőpor
- 34 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tojás
- 14 dkg hideg vaj
- 80 dkg alma
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 4 dl pezsgő
- 2 dl almalé
- 2,5 dl tejszín
- 5 dkg csokireszelék
Elkészítés:
Gyorsan összegyúrjuk a tésztát a lisztből, a sütőporból, 14 dkg cukorból, a vaníliás cukorból, a tojásból és a vajból. Lefedjük, fél órára hűtőbe tesszük. 
Az almákat meghámozzuk, kockára vágjuk. 
A tésztát kinyújtjuk kör alakúra, és kibélelünk vele egy 26 cm-es, vajazott, lisztezett tortaformát úgy, hogy pereme is legyen. Rászórjuk az almát.
Összekeverjük a pudingporokat 20 dkg cukorral és az almalével. A pezsgőt felforraljuk, hozzáöntjük a pudingos keveréket, sűrűre főzzük. Az almával megszórt tészta tetejére öntjük. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Még forrón megkenjük baracklekvárral (simán kihagytam, mert persze sütés közben olvastam, és ezt a részt átugrottam a receptben, de nem lett semmi baja a sütinek). 
Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap a torta tetejét megszórjuk csokireszelékkel.  A tejszínből kemény habot verünk, habzsákba töltjük, rózsákat nyomunk a tortára. Kicsit gyönyörködünk benne, aztán könyörtelenül elpusztítjuk.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés: