2012. október 2., kedd

Ínyenc guba


Vajon mi lehet ez a halom akármi? Nem, elsőre én sem jönnék rá. Másodjára sem..
Bármilyen hihetetlen, ez az alaktalan, formátlan izé egy nagyon finom guba.
Ja, hogy nem úgy néz ki? Nem csak mákos guba van a világon! Ki lehet próbálni más ízekkel is a már ezerszer elkészített gubát, és ezáltal új dimenziókba lehet helyezni!
Mivel szombaton teljesen kiütöttem magam a tortadíszítéses kurzuson, ezért értelemszerűen vasárnap nem álltam neki egy slow-food menünek. Valami gyorsat, egyszerűt, de mégis valami új ízt kerestem. És aki keres, az talál: belefutottam EBBE a receptbe, szerelem volt első látásra, ezzel a vasárnapi ebéd kérdése eldőlt.
Próbáljátok ki ti is, nagyon finom!

Túrós guba rumos szilvaszósszal
Hozzávalók:
- 6 szikkadt kifli
- 8 dl tej
- 50 dkg túró
- 4 tojás
- 4 ek cukor
- 2 ek porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Szilvaszószhoz:
- 50 dkg szilva
- 4 ek barnacukor
- fahéj
- rum
Elkészítés
A tejhez hozzáadjuk a kristály- és vaníliás cukrot, felmelegítjük. 
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a porcukorral kemény habot verünk. A tojássárgákat belekeverjük a meleg tejbe.
Kiflikarikázás következik, majd tejöntés: a kifliket leöntjük a tejjel, megvárjuk, amíg magába szívja a folyadékot. Ha megvan, fogjuk a túrót (aki szereti a mazsolát, azt is tegyen bele), hozzákeverjük a kiflihez, majd a habot is óvatosan beleforgatjuk. A túrós keveréket vajjal kikent jénai tálba halmozzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percet sütjük.
Elkészítjük a szilvaszószt: a szilvákat megmossuk, kimagozzuk, negyedeljük, kevés vizet öntjük rá, beletesszük a cukrot és a fahéjat, és feltesszük és mártás sűrűségűre főzzük (pár perc alatt megvan). Ha készen van, ízlés szerinti rummal meglocsoljuk.
Ennyi, készen is vagyunk, tálalhatjuk a finom ebédet: tányérra szedünk a megsült gubából, majd a rumos szilvaszószt köré halmozzuk. Vigyázat, függőséget okoz!

Jó étvágyat!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése