2012. október 30., kedd

Napsugár a szürkeségben

Végérvényesen véget ért az indián nyár, beköszöntött az álmos szürke idő. Napsugár csak néha csillan éltetőn, sok helyütt sapka villan fejtetőn, álmos szemek néznek rád mindenhol felejtőn.
Ilyenkor csak a színterápia segíthet: minél több színes ruhát kell viselni, illetve minél több színes ételt enni, hogy jobb legyen a kedvünk. Nálam hétvégén érkezett el az pont, amikor most azonnal valamilyen sárga színű sütit kellett sütnöm (miért pont sárga? nem tudom, úgy keltem fel, hogy az kell, és kész!). Mit csinál az egyszeri leány, ha ezen elhatározásra jut: körülnéz, milyen sárga színű élelmiszer van a háznál? Csupán néhány citrom árválkodott a hűtőben, ami megfelelt a kívánalomnak, ezért citromos süti fog készülni, ez már tuti. A következő gondolatom már az a recept volt, amit már régen kinéztem Trollanyunál. A gondolatot tett követte: irány a konyha, néhány perc múlva már a sütőben volt a tészta. Alig tudtam kivárni, hogy elkészüljön..

Vaníliás limoncello kenyér
Hozzávalók
- 2 tojás
- 20 dkg cukor 
- 2,5 dl görög joghurt
- 3 ek olaj
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek limoncello likőr (muszáj elmondanom, hogy saját készítésű!)/citromlé
- 25 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- pici só
- 1 tk vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapart belseje)
A mázhoz:
- 10 dkg porcukor
- 2 ek limoncello likőr/citromlé
Elkészítés
Hihetetlenül bonyolult összedobni a tésztát. A nedves hozzávalókat simára keverjük, a száraz hozzávalókat egy másik tálban szintén elvegyítjük, majd a két keveréket összekeverjük (keveredik a keveredés..). Egy őzgerincformát kivajazunk és lisztezünk. A masszát beleügyeskedjük a formába, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Ha készen van a piskóta, kihűtjük.
A mázhoz a porcukrot elkeverjük a likőrrel (citromlével), és meglocsoljuk vele a piskótát. Ennyi. Indulhat a vitaminpótlás! (jó kifogás sose rossz!)
Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése