2012. november 4., vasárnap

Óh, azok az angolok..

A hetem abszolút mértékben az angol kultúrkör köré íródott. Hétfőn egy fantasztikus színházi előadást néztem meg az Uránia moziban, a London National Theater Frankenstein c. darabját felvételről. A részletes élménybeszámoló ITT. Egy kis ízelítő az előadásból:
Komolyan mondom, annyira letaglózott az előadás, hogy még mindig a hatása alatt vagyok: rajtam van a filozófia, órákig csak nézek ki a fejemből, és beszélgetek saját magammal olyan fontos kérdésekről, mint élet, halál, magány, kitaszítottság, boldogság, felnőtté válás stb. Ezért érdemes színházba járni, nem igaz?
De hát nem csak magas művészet van a világon, néha kell egy kis lazítás is, nem igaz? Ennek jegyében néztem meg az új James Bond filmet, őfelsége titkos ügynöke újra a régi fényében tündököl. A részletes véleményem a filmről ITT. Ebbe is kukkantsuk bele egy kicsit, jó?
És ha ez még mindig nem lenne elég, most olvasom az Üvöltő szeleket. Tudom, szégyen, gyalázat, hogy eddig még nem került rá sor, de most gondoltam úgy, hogy itt van az ideje. Még csak a felénél tartok, de egyrészt le vagyok nyűgözve, hogy Miss Bronté milyen modern regényt írt, másrészt pedig ki vagyok készülve attól, hogy a "szerelemesek" milyen betegesen teszik tönkre egymást és saját magukat. Tudtam, hogy ez nem egy lányregény, de az, hogy az érzelmek ilyen pusztító örvénye hogyan született meg egy lelkészlány fantáziában, számomra rejtély..

De nem csak a szellemnek van szüksége táplálékra, hanem a testnek is, nem igaz? Legyünk stílszerűek, együnk valami fincsi angol sütit, mit szóltok hozzá? Ne vigyük túlzásba, fő az egyszerűség és a gyorsaság, ezért legyen egy crumble, vagyis morzsás süti.


Fahéjas-szilvás morzsás crumble 
Hozzávalók:
- 70 dkg szilva
- 20 dkg liszt
- 5 dkg barna cukor
- 10 dkg hideg vaj
- 1 ek fahéj
Elkészítés 
A szilvákat kimagozzuk, félbevágjuk. A tepsit kikenjük vajjal, majd beleszórjuk a szilvát, aztán megszórjuk fahéjjal. A cukrot összemorzsoljuk a liszttel (lehet robotgéppel is csinálni, de én jobban szeretem kézzel). A morzsát egyenletesen elosztjuk a szilván és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Egyszerű és nagyszerű! Vaníliafagyival a legfinomabb!
A recept INNEN.
Good appetite!

 


2 megjegyzés: