2012. november 19., hétfő

Sajtosan szép az élet..


Az első kenyerem sikere óta kitört rajtam a kenyérsütési láz. Természetesen még mindig csak a mininálverizókkal kísérletezgetek, de egyre több sikerélményem van (azért még simán előfordul, hogy a kukában végzi a kenyérkezdemény, de hát mindenki a saját kárán tanul, nem igaz?). Hihetetlen élmény, amikor az ember kiveszi a sütőből a frissen sült kenyeret, aminek valahogy más az íze, mint a boltinak, szó szerint lelke van a tésztának. Tudom, hogy 10 év múlva nevetve fogom visszaolvasni ezeket a sorokat, mert már behunyt szemmel is fogok tudni kenyeret sütni, de mélyen hiszek benne, hogy meg kell élni a pillanatot, ezért most van az ideje annak az életemben, hogy időt szánjak arra, hogy fitos kis nózimban érezzem a sülő kenyér illatát, percekig gyönyörködjek a kisült kicsikében, és nagyon nehezen szánjam rá magam az első szelet leválasztására..A kenyér tényleg az élet: puha, meleg, finom, táplál.

Amikor megláttam ezt a kedves kis kenyeret Sünis kanálnál, azonnal ellenállhatatlan vágyat éreztem ahhoz, hogy megkóstoljam. A gondolatot aztán tett követte (azóta többször is), és csak azt mondhatom, hogy ez bizony nagyon fincsi!

Sajtos kenyér
Hozzávalók
- 42 dkg liszt
- 20 dkg reszelt sajt
- 1 tk só
- 2,75 dl tej
- 1 ek cukor
- 2 dkg élesztő
-8 dkg olvasztott vaj
Elkészítés
Kicsit macis (=macerás), de megéri!
A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük benne az élesztőt és az olvasztott vaj felét. A liszthez adjuk a sót, a cukrot, a 10 dkg reszelt sajtot, és hozzáöntjük az élesztős tejet. Tésztát dagaszt, konyharuhát kerít, edényt leterít, várakozó álláspontra helyezkedik, amíg a kenyér megkel (kb. fél óra).
Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát 4 egyforma csíkra vágjuk, majd mindegyik csíkot 4 részre. Az így kapott téglalapokat kettévágjuk (nem olyan bonyolult ez, mint aminek kinéz, csak fogjuk a kezünkbe a kést, és szabdaljuk bátran a tésztát, nem fáj neki). A tésztalapokat megkenjünk az olvasztott vaj másik felével, rászórjuk a 10 dkg sajtot, és kicsit lenyomkodjuk.
Kivajazunk és lisztezünk egy kenyérformát, majd a lapokat egyenként beletesszük, figyeljünk arra, a forma két vége ne a sajtos felével érintkezzen. Letakarjuk, fél órát kelesztjük. 
Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. fél óra alatt megsütjük (tűpróba!). Elvileg meg kellene várni, amíg kihűl, de nekem eddig még nem sikerült..
Jó étvágyat!



2 megjegyzés:

  1. Én is szoktam hasonló kenyeret sütni,csak harmonika névvel illetve.Nagyon finom az is!Gondolom ez is!:))

    VálaszTörlés