2013. január 31., csütörtök

Almás pite

 
Tegnap Széll Tamás feltette kis hazánkat a világ gasztronómiai térképére. Büszkén dagad a honleányi kebel, 10. helyet értünk el a Bocuse d'Or-on. Nem "csak" tizedikek lettünk, hanem a világ 24 legjobb országa közül végeztünk a 10. helyen a csúcsgasztronómia fellegvárában, ahol először vettünk részt! Ez egy hatalmas siker, teljesen kiborultam a fanyalgó cikkeken (ha nem tetszik, oda lehet menni és végig lehet csinálni a versenyt, az pedig kit érdekel, hogy egy rossz pillanatban rosszul lett beállítva a sütési hőmérséklet, ennél nagyobb bajunk ne legyen!). Az pedig külön öröm, hogy a legjobb plakát külön díját is megkaptuk. Köszönjük, Tamás, ezt a sikert már senki nem veszi el tőled! 
A menüben a hagyományos magyar ízek jelentek meg, bizonyítva azt, hogy megéri kalandozni a klasszikus receptek között, az ízkalandok tárházát nyújtják. Ahogy már többször írtam, kíváncsian figyelem Móni Váncza projektjét, ahol újra fel lehet fedezni a régi idők receptjeit. Nekem most az  almás pite volt soron.
 
Almás pite (az eredetiben almás puding)
 
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 13 dkg zsír (természetesen lehet  17 dkg vajat is használni, én mostanában nagyon rákaptam a zsírral főzésre, teljesen más a süti íze!)
- 7 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek tejföl
- 1 cs sütőpor
- kb. 1 kg alma (kinek mennyi tetszik, én jó almásan szeretem, de természetesen lehet csökkenteni a mennyiséget)
- 1 tk fahéj
 Elkészítés
 A lisztet a zsírral/vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a tejföllel összegyúrjuk.  A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, és egy tortaforma aljába tesszük. A töltelékhez az almát vékonyra vágjuk, fahéjjal elkeverjük, ráhalmozzuk a tésztára. A tészta másik felét kinyújtjuk, ráhelyezzük az almás töltelékre. A tortát 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). 
És ennyi volt, megvárjuk, amíg kihűl a süti, majd szeleteljük, a tetejét megszórjuk porcukorral. 
Nagyon egyszerű, mégis nagyon finom sütemény, érdemes kipróbálni!
Jó étvágyat!






4 megjegyzés: