2013. május 26., vasárnap

Duplacsokis torta


Mikor készít az ember lánya tortát? Alapvetően bármikor, de azért főleg akkor, ha ünnepel. És most minden minden okom megvolt az ünneplésre: véget ért a fogászati kezelés, és az általam annyira várt Star Trek film is nagyon jó volt (részletes kritika ITT). Ideje volt hát keresni egy finom csokitorta receptet, amit ezúttal a Vidék íze c. újságban találtam meg. 

Duplacsokis torta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg étcsoki
- 3 tojás
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 csipet só
- 15 dkg durvára vágott dió
A krémhez:
- 20 dkg étcsoki
- 2 ek kávé
- 4 tojás
- 3 ek porcukor
- 4 dl habtejszín
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 ek kakaópor a tetejére
Elkészítés:
Vízgőz felett összeolvasztjuk a vajat és az étcsokit. Félretesszük kicsit hűlni. 
Egy tálban habosra keverjük a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot. Egy másik tálban (csak hogy legyen mit elmosni..) összekeverjük a lisztet a sóval és a durvára vágott dióval. Nincs más hátra, mint a tészta összeállítása: a tojásos keverékhez hozzáadjuk először az olvasztott csokit, majd a lisztes elegyet. Tortaformát elővesz, kivajaz, az aljára sütőpapírt méretre vág, tésztát beleönt, és 180 fokra előmelegített sütőbe tol, ahol kb. fél óra alatt megsül a piskóta (tűpróba!).
A krémhez a csokit változatosság kedvéért ezúttal a kávéval olvasztjuk össze vízgőz felett. Félretesszük hűlni.  A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájákat egy ek cukorral és az egyik vaníliás cukorral jó habosra keverjük. A kihűlt csokit hozzáadjuk a tojássárgás keverékhez, majd óvatosan belekeverjük a habot is. A tejszínt a maradék két ek porcukorral és a másik zacskó vaníliás cukorral habbá verjük. A 2/3-át óvatosan beleforgatjuk a csokis keverékbe, és simára keverjük. A maradékot egy kis tálban hűtőbe tesszük.
Készen vagyunk, annyi van hátra, hogy a piskótára rásimítjuk a csokis krémet, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap reggel a tetejére halmozzuk a megmaradt tejszínt, és megszórjuk kakaóporral. Nagyon durván finom süti!
Jó étvágyat!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése