2013. május 7., kedd

Kolbászos csirkecomb fehérrépa pürével



Ott árválkodott a spájzban a polcon egy fél kolbász. Szegényke olyan egyedül volt, ideje volt megváltani a magány okozta lelki szenvedéstől. Már csak azt kellett kitalálnom, hogy mivé lényegítsem át őhusiságát.
Ismét Mautner Zsófi műsorához fordultam (nagyon rákattantam, nem csoda, nagyon finomakat főz), és gyorsan megtaláltam ezt az egyszerű, ámde nagyszerű receptet. Valójában nem is a csirkecomb miatt keltette fel az érdeklődésemet a recept, hanem a köret: még nem ettem fehérrépapürét, muszáj volt kipróbálnom. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy kövesse a példámat, nagyon finom a püre, és hát, a csirkecomb sem megvetendő!

Kolbászos-petrezselymes töltött csirkecomb fehérrépapürével
Hozzávalók:
A csirkecombhoz:
- 6 db csirkecomb
- 2 zsemle
- egy fél kolbász (kb. 20 dkg)
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 6 ek olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
A püréhez:
- 1 kg  fehérrépa
- 4 dl húsleves (még mindig kockából, de már kinyomtattam az alaplé receptet, úgyhogy haladok!)
- 3 dl tej
- só, bors
- 10 dkg hideg vaj
Elkészítés
Első lépésként kezelésbe vesszük a csirkecombokat. Kis kezünkkel fellazítjuk a pipihusi bőrét. 
Elkészítjük a nem túl bonyolult tölteléket: a zsömléket felkockázzuk, néhány percre vízbe áztatjuk, majd jó alaposan kinyomkodjuk, egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott (vagy reszelt) fokhagymát, a sót és a borsot. Magunkhoz vesszük a kolbászt, érzékeny búcsút veszünk tőle, majd könyörtelenül felkockázzuk, és hozzáadjuk a töltelékhez. A petrezselymet finomra aprítjuk, és ezt is beletesszük a tálba, a többi hozzávalóhoz. Már csak annyi a dolgunk, hogy ezt a sok mindent nemes egyszerűséggel összekeverjük.
Újra szerephez jutnak a csirkecombok: a fellazított bőr alá kiskanállal szépen beleügyeskedjük a tölteléket (ne legyen illúziónk: lesz mit takarítani utána, de hát a finom ebédért szenvedni kell!), majd sózzuk, borsozzuk őket. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, és szépen rájuk sorakoztatjuk a töltött csirkecombokat. Mindegyiket meglocsoljuk egy ek olívaolajjal, és már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 50 perc alatt sülnek szép pirosra.
Miközben sül a hús, elkészítjük a köretet. A répákat meghámozzuk, felkockázzuk (kicsit uncsi, de ki lehet bírni), majd egy lábosba tesszük a húslevessel együtt, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük (villapróba!). Ezután mehet bele a tej, néhány percig még főzzük, majd levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük. Ezután hozzákeverjük a felkockázott vajat, és készen vagyunk.
Már csak a tálalás maradt hátra: fogunk egy tányért, reáhalmozunk egy adag pürét, majd mellé teszünk egy darab csirkecombot, és már el is merülhetünk a finom ízekben.
Jó étvágyat!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése