2013. május 20., hétfő

Fish and chips mentás zöldborsópürével

Amikor Londonban voltam, nem voltam hajlandó kipróbálni az angolok nemzeti ételét, a fish and chipset. Mert mi az végül is: rántott hal hasábburgonyával. Mit is várhatunk az ötlettelen, rideg angoloktól, nem igaz? Mára már sokat változott a véleményem a brit konyháról, azonban ezzel az étellel még nem sikerült megbarátkoznom. Aztán az egyik Nők Lapjában felfedeztem egy nagyon szép fotót, amelynek központja egy zöld krém volt, ami annyira megragadta a fantáziámat, hogy a "körítés": a hasábburgonya és a rántott hal csak később tűnt fel. Elég sokára esett le a tantusz, hogy ez bizony egy felturbózott fish and chips, de akkor már nem volt visszaút, tudtam, nekem ezt az ételt el kell készítenem! El is készült, el is fogyott, és nagyon finom volt. Próbáljátok ki ti is!

Fish and chips mentás zöldborsópürével
Hozzávalók:
- 40 dkg zöldborsó (részemről fagyasztott volt)
- 5 dkg vaj
- 1 dl főzőtejszín
- 6-7 levél friss menta
- 50 dkg tengeri halfilé (ez is fagyasztott volt nálam)
- só, bors
- 1 kg hasábburgonya (szégyenszemre ezt is a fagyasztóból vettem elő)
A panírozáshoz:
- 2 tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
Elkészítés
A borsót beletesszük egy fazékba, felöntjük bő, enyhén sós vízzel, feltesszük a tűzre, és puhulásig főzzük, majd leszűrjük. Hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, a mentaleveleket, majd botmixert ragadunk és az egészet simára pürésítjük. 
A halat nagyobb hasábokra vágjuk (én ezt a részt elfelejtettem elolvasni, ezért szép kis darabokat vagdostam, de a sütésnél összeolvadtak, úgyhogy végülis mondhatjuk, hogy az előírásnak megfelelően jártam el), sózzuk, borsozzuk, majd hagyományos módon bepanírozzuk.
És igazából a lényegi tennivalókkal készen vagyunk, már csak bő, forró olajban ki kell sütnünk előbb a krumplit, majd a halat. A tálalásnál a tányér közepére tesszük egy szufléformában a zöldborsópürét, körülvesszük a krumplival és a hallal, kicsit gyönyörködünk a látványban, majd jóízűen elfogyasztjuk a finom ebédet.
Jó étvágyat!


2 megjegyzés:

  1. A fagyasztóból kivett krumplitól autentikus :-D az angolok számára a chips egyértelműen a fagyasztóból jön. nálunk is ez ma az ebéd (és hogy még autentikusabb legyen, a hal is fagyasztott, csak sütni kell)........

    VálaszTörlés