2013. június 23., vasárnap

Sztracsatella parfé



Végre enyhült a forróság, már lehet egy kis levegőt kapni. Azért az ebédfőzés ma még kimaradt, sima tespedés volt a program. Néha ez is kell - Benedict Cumberbatch (kis ömlengés róla itt) napot tartok, őt néztem egész délelőtt a tévében (Az utolsó angol úriember, véleményem róla itt)  és este is ezt fogom tenni (Sherlock ezredszer), és áldottam az eszem, hogy tegnap abban a dög melegben még volt lelkierőm összedobni ezt a minimál parfét, így a nasi sem maradt ki mára.  Stahl Judit Gyors édességek című könyvéből származik a recept, úgy került kiválasztásra, hogy tegnap délután, amikor hazaértem Pestről a kreatív írás tanfolyamról (élmény volt ebben az időben az utazás!), rámtört a parfékészítési láz, és olyan receptet kerestem, amihez minden van itthon.
Gyorsan elkészíthető finomság, amely mégsem hétköznapi ízvilággal rendelkezik, mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, mert isteni!

Sztracsatella parfé

Hozzávalók
- 10 dkg étcsoki
- 1 narancs héja
- 3 tojás
- 15 dkg porcukor
- 2 ek rum
- 1 tk vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapargatott belseje)
- 3 dl tejszín
Elkészítés
Kibélelünk folpackkal egy püspökkenyér-formát. A csokoládét apróra vágjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Ezután egy másik edényben a tejszínhabból is kemény habot verünk. Majd, hogy legyen mit mosogatni, előveszünk még egy tálat, amelyben a tojássárgákat összehabosítjuk a cukorral, a rummal, a reszelt narancshéjjal, és a vaníliakivonattal. 
És igazából az érdemi munka ennyi volt: a tojásos habba óvatosan beleforgatjuk a fehérje habját, majd a tejszínhabot, végül hozzáadjuk az apróra vágott csokit. 
A masszát beleöntjük a folpackkal bélelt formába, a tetejét is befedjük folpackkal, és mehet a mélyhűtőbe egy éjszakára. Másnap szeleteljük, és tévénézés közben eleszegetjük.

Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése