2013. július 15., hétfő

Tripla zöldborsós rizottó



Szerettetek már bele ételbe pusztán a színe alapján? Velem pont ez történt. Amikor Mautner Zsófi  a műsorában zöldborsós rizottót készített, annyira belezúgtam abba az élénkzöld, harsogó színbe, amelyben az étel pompázott, hogy egyszerűen muszáj volt elkészítenem. Még az sem szegte a kedvemet, hogy tripla helyett végül csak dupla zöldborsós rizottó sikeredett, ugyanis nem volt zöldborsó a zöldségesnél, vagyis a zöldborsó héja sajnos kimaradt, a mirelit borsó maradt mentsvárnak. Így is isteni finom volt!

Tripla zöldborsós rizottó
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 40 dkg rizottó rizs
- 2,5 dl fehérbor
- 8 dl húsleves (igen, még mindig kockából, pedig megvan a nem túl bonyolult alaplé recept, de ha a lustaság fájna, kiabálnék)
- 12 dkg reszelt sajt
- 50 dkg zöldborsó
- 50 dkg zöldborsó friss, pucolt héja (ez ugye nálam most sajnos elmaradt)
A húsgolyókhoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- két marék rezselt sajt
Elkészítés
Mielőtt nekiállnák az ételnek, tudatosítsuk magunkban, hogy a rizottó mellett ott kell állni, én közben kényelmesen elolvastam egy újságot, de fakultatív, hogy ki mivel foglalja le magát a kissé lélekölő rizskavargatás közben.
Ha túlléptünk a fenti problémán, gyürkőzzünk neki a főzésnek.
Első lépésként feltesszük főni a vizet a zöldborsó héjával. Ha héjhiányban szenvedünk, csak simán felforraljuk a vizet.
Amíg a víz forr, nekiállunk a húsgolyó elkészítésének. Egy nagy tálba tesszük a húst, ráöntjük az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd rászórjuk a reszelt sajtot. Ezt az egészet kis kezünkkel összedolgozzuk, majd a masszából golyókat formázunk, egy serpenyőben olajat hevítünk, és nemes egyszerűséggel kisütjük a golyókat. 
A hús sütögetése közben haladunk tovább. Ha felforrt a víz, 40 dkg zöldborsót borítunk bele, néhány percig főzzük, hogy megpuhuljon, majd leszűrjük, egy magas falú műanyag edényben pürésítjük (aki szeret műsoron kívül konyhát takarítani, az nyugodtan hagyja ki a magas falú edényt...).
A hagymát felaprítjuk, vaj és olívaolaj keverékén nagy serpenyőben megpároljuk, majd beleöntjük a rizst, néhány percig pirítjuk, ezután felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg az alkohol elpárolog.
És akkor indulhat a rizottó készítés: magunkhoz vesszük a húslevest, és merőkanalanként szépen adagoljuk a rizshez, és kevergetjük. Kb. 20 perc alatt jutunk el az utolsó merőkanálig, ekkor hozzáadjuk a rizshez a zöldborsó pürét, és a maradék egész zöldborsót. Beletesszük a reszelt sajtot, és néhány kocka vajat. Néhány percig főzzük, majd elzárjuk a gázt, mire kifújjuk magunkat langyos lesz, és már ehetjük az isteni finom ebédet.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése