2013. szeptember 21., szombat

Rumhabtorta


Eltelt az első hét a filmes suliban. Izgalmas volt, nem kicsit fárasztó, túlzás nélkül mondom, hogy egy teljesen új világba csöppentem, amit még szoknom kell. Hihetetlen gyorsan akklimatizálódtam a nagy faluhoz: az első szőkenős mélygarázsi parkolás után (uramisten, hogy működik ez a rendszer, milyen kártya kell, hova, hol van a kijárat, hogyan jutok a felszínre, hogyan kell fizetni, atyaég, mit keresek én itt stb.) pénteken már rutinosan gördültem be a parkolóházba, perceken belül a Blaha Lujza téren szívhattam a benzingőzös levegőt, kényelmesen felültem a buszra, benavigáltam magam a suliba. Miután túljutottam a közlekedési problémákon, végre sikerült körbenéznem abban az épületben, ahol a következő néhány hónapban az elmémet fogom pallérozni. És legnagyobb derültségemre kiderült, hogy egy romkocsma található az alsó szinten (masszív antialkoholistaként soha nem jártam még ilyen műintézményben), és egy bohém művésznegyed kellős közepébe csöppentem. Kicsit furcsa, mert nagyon távol áll a hétköznapjaimtól a környezet, de kíváncsian fedezgetem fel az új világot. Az órák fantasztikusak, Réz András előadásain csak ámulni és bámulni lehet, még mindig nem hiszem el, hogy filmes legendákat láthatok élőben, de majd megszokom. És az abszolút kedvencem: az éjszakai száguldozás az autópályán! Imádom! 
Szóval zajlik nálam az élet (ez volt a  fő cél: egy kis újdonságot, izgalmat csempészni az unalmas hétköznapokba), de azért a konyhát sem hanyagolom. A legújabb példa erre az az egyszerű, ámde nagyon finom torta, amelyre Sütis néne sütödéjében bukkantam. Isteni finom, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:
Piskótához:
- 6 db tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 2 ek olaj
Krémhez:
- 2 tojássárgája
- 5 ek liszt 
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor
- fél tk őrölt fahéj
- fél tk szegfűszeg
- egy nagy löttyintés rum (ízlés szerint, én jól meglöttyintettem)
- 4 dl tejszín
Elkészítés:
Nem meglepő módon először a piskótát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a cukor 2/3-ával kemény habot verünk. A sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabhoz. Végül hozzáadjuk a lisztet is. Egy tortaformát vajazunk, lisztezünk, beleöntjük a tésztát és 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!).
A krémhez a tojássárgákat a liszttel és kevés tejjel simára keverjük egy lábosban. Majd hozzáadjuk a többi tejet, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, feltesszük a gázra, sűrűre főzzük, majd hozzálöttyintjük a rumot. Megvárjuk, míg kihűl.
A tejszínt habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük  kihűlt krémhez.
És már csak össze kell állítani a tortát: a piskótát kettévágjuk, az egyik lapot a tortaforma aljára tesszük, ráhalmozzuk a krémet, majd ráhelyezzük a másik lapot. Egy éjszakára mehet a hűtőbe. Másnap reggel megszórjuk porcukorral, kicsit gyönyörködünk benne, majd könyörtelenül szeleteljük és csodálkozva nézzük, hogy milyen gyorsan elfogy.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés: