2013. január 13., vasárnap

Pastel de Nata

Selectfood Alíz játékának köszönhetően a portugál konyha került terítékre nálunk.
Lássunk néhány érdekességet a portugálok étkezési szokásairól:
A nap a reggelivel kezdődik, ami nem szokott túl bőséges lenni, csak egy kávé, tea és valamilyen süti mellé, amit rendszerint munkába menet egy kis presszóban fogyasztanak el, nem rohanva, hanem kényelmesen beszélgetve. Ezt követi a tízórai sütivel és valamilyen folyadékkal. Majd az ebéd. Uzsonna, vacsora. És a ceia, ami többnyire a vidéki élet jellemzője, egy úgynevezett éjféli vacsora, ami lezárja a napot. Egy laza menü: valamilyen leves és valamilyen könnyű fogás.
Nagyon népszerűek az ún. fado éttermek. A régi szokás szerint, amikor a portugálok elmentek vacsorázni, este 9 óra felé, teleették magukat, majd úgy éjfél körül kialudtak a fények, gyertyákat gyújtottak, és megszólalt a fado. És mindenki a zenére koncentrált. Ez a hagyomány annyit változott a turisták kedvéért, hogy a fado éttermekben most korábban, két fogás között tartják a 10-15 perces, gitárral kísért fado műsorokat. (A fado dalok témája többnyire a szerelem, féltékenység, szenvedély, az egyes emberek érzelmi világa, bánata, öröme, vagyis maga az élet. Lisszabonban már a 19. század első felében népszerű, divatos zene volt)
Desszertjeik meglehetősen édesek, ami az erős arab hatásnak is köszönhető. A sütemények gyakori alapanyaga a mandula, a mandulaméz és a füge. Legismertebb édességük a pastel de nata, a vaníliakrémmel töltött, fahéjjal megszórt leveles kosárka, vagy az ünnepi lakomák estéjén tálalt arroz doce, a rizspuding. 
Amikor megláttam Alíznál a Pastel de Nata receptjét, tudtam, hogy ezt nekem ki kell próbálnom! Egyszerű, gyors, és nagyon finom. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Pastel de Nata
Hozzávalók:
 - 27 dkg leveles tészta
- 2,5 dl tejszín
- 4 db tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 1 db citrom héja (én simán kifelejtettem a krémből, e nélkül is nagyon finom volt)
- 5 g burgonyakeményítő
- őrölt fahéj a tetejére
Elkészítés:
Nem egy bonyolult süti. A krémet készítjük el először: kézi habverővel simára keverjük a tejszínt, a tojássárgáját, a cukrot, a citrom héját és a burgonyakeményítőt. Közepes hőfokon néhány perc alatt, sűrű keverés mellett puding állagúra főzzük (nem szabad forrnia!). Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni.
A leveles tésztát kitekerjük, felszeleteljük 12 darabra és kicsit nedves kézzel belenyomkodjuk az előzőleg benedvesített muffinsütőbe (nem kell vajazni, elég a víz, nem fog beleragadni!). 10 percig pihi következik, majd a kis kosárkákba egyenletesen elosztjuk a krémet, és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Megvárjuk, míg kihűl, késsel óvatosan kiszedjük a formából a kosárkákat, megszórjuk fahéjjal, és boldog mosollyal arcunkon elfogyasztjuk őket.

Jó étvágyat!



4 megjegyzés:

  1. Nagyon élvezetes beszámolót írtál a portugál szokásokról!
    A süti pedig tényleg egyszerű és kívánatos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik a leírás és a süti%

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet ez a süteményed. Guszta! Először azt hittem hogy fánk, aztán láttam hogy muffin formában sütötted és leveles tésztából! Fogok a blogodon nézelődni mert a blogkóstoló sorsolásnál a blogodat kaptam aminek örülök eddig csak képről ismertelek a facebookról!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik a süti!
      Remélem, találsz kedvedre való receptet!

      Törlés