2013. január 19., szombat

Ultracsokis kakaós kalács

Tél tábornok összevonta hadállásait a Dunántúlon és központosított támadást indított ellenünk:
De mi (azaz apukám és én) felvettük a harcot: kilapátoltuk magunkat a házból (na jó, a munka dandárját atyám végezte, de azért én is lapátoltam egy kicsit, a kutyus aktív közreműködésével).
Energiát kellett gyűjteni a harci feladathoz, ezért nem túl diétás reggelivel indítottuk a napot:

Fahéjas tejeskávé

A tegnap elkezdett tejeskávé projekt folytatódott, a recept továbbra is a spoon123 blogról.
Hozzávalók 1 bögréhez:
- 3 dl tej
- 1 espresso
- 2 tk méz
- őrölt fahéj
A bonyolultság a zéróhoz konvergál. Tejet felmelegít (nem forral!), egy bögrébe a kávét beleönti, mézet belekeveri, erre ráönti a tejet, majd megszórja reszelt fahéjjal, lassan kortyolgatva elfogyasztja.

Finom kakaós kalács
Hozzávalók:
 A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 4 dl tej
- 6 dkg cukor
- 2 ek étolaj
- 5 dkg élesztő
- csipet só
A kakaókrémhez:
- 25 dkg margarin
- 3 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg kakaópor
- 20 dkg cukor
Elkészítés
Hát, ez bizony nem diétás kalács, ellenben isteni finom, és úgyis le fogjuk hólapátolni! 
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, a tészta minden hozzávalóját egy nagy tálba tesszük, bedagasztjuk. Tiszta konyharuhát kerít, letakar, kb. fél óra alatt a duplájára keleszt.
Elkészítjük a kakaókrémet: a puha margarint a kakaóporral és a cukrokkal robotgéppel kikeverjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, megfelezzük. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a tésztával, és ezt látjuk:

Ultrabrutál, ugye?
Miután kiájuldoztuk magunkat, feltekerjük a tésztát, sütőpapíros tepsibe tesszük a rudakat, a tetejüket a megmaradt, kissé felvert tojásfehérjével megkenjünk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük:
Ennél gyorsabban kakaós kalács még nem fogyott el nálunk..
A recept a Nosaltyról.

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése