2012. szeptember 23., vasárnap

Egészséges szilvásgombóc

Lehet egészséges, ami finom?
Nagyon sokáig kétségeim voltak ezzel kapcsolatban. Azt gondoltam, hogy a  "bio" ételeknek nincs íze, illetve fűrészporízűek. Nos, valóban, a többség ilyen, de azért lehet találni olyanokat is, amelyek megcáfolják ezt a tételt. Tavaly volt az életemben egy életmódváltás, azóta jobban érdeklődöm az egészséges ételek iránt, keresem kedvenc ételeim kevésbé kalóriadús megfelelőit. Azért az az igazság, hogy soha nem leszek egészségguru (nem is akarok az lenni, én csak jól akarom érzeni magam a bőrömben), túlságosan ínyenc vagyok hozzá. De azért minden alkalmat megragadok arra, hogy kipróbáljak olyan recepteket, amelyek finomak, és egészséges hozzávalókból készülnek.

A tegnapi ebédem is ilyen volt:

Szilvás gombóc
 Hozzávalók:
- 35 dkg tönkölyliszt (vagy Graham liszt)
- 2 dl víz
- 1 tojás
- 1 tk só
- 25 dkg szilva
- 2 tk fahéj
- 4 tk barna cukor
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés
A liszthez hozzáadjuk a sót és a tojást. Folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, bedagasztjuk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta szép egyenletes lesz. Ha elkészült a tészta, konyharuhát kerítünk, letakarjuk vele, majd fél órára pihizni küldjük.
Kb. 20 perc múlva elkezdünk 1 tk sóval vizet forralni egy nagy fazékban.
2 tk fahéjat összekeverünk 2 tk barna cukorral.
A tésztát lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, majd  négyzetekre vágjuk.
A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A fél darabokat egyesével megforgatjuk a cukros fahéjban. Minden négyzet közepére teszünk egy fahéjas-cukros szilvát, majd a tészta négy sarkát ráhatjuk a szilvára, gombócot formálunk belőle.
A gombócokat több részletben tesszük a forrásban lévő vízbe, ha feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzzük (és igen, lesz olyan, amelyik szétesik, én is mindig így járok, ezek bizony a kukában landolnak, de hát
ez benne van a pakliban), majd szűrővel kiszedjük őket, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, majd egy tányérra tesszük.
Míg a gombócok főnek, megpirítjuk a zsemlemorzsát 2 tk barna cukorral az olívaolajon.
A kész gombócokat beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába, porcukorral megszórjuk, majd elfalatozzuk.
A recept  INNEN

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése