2012. szeptember 13., csütörtök

Őszi sanzon

Ősz húrja zsong, jajong, búsong a tájon,
s ont monoton bút konokon és fájón..

Sohasem szerettem az őszt, mert mindig azt jelenti, hogy elmúlt az általam annyira kedvelt nyár (bár a tavaszt még a nyárnál is jobban szeretem). Tegnap még rövidujjú felső, ma már dzseki..Mindig ezek a viharos váltások, nem lehetne, hogy naponta csak egy-két fokkal csökkenjen a hőmérséklet, nem pedig 15-el? 
Költői kérdés volt, az időjárásra sajnos nem tudunk szép chansonokkal hatni. Legyünk praktikusak: ha már kint hideg van, legalább bent varázsoljuk magunknak egy kis meleget. Na, nem arra gondoltam, hogy kapcsoljuk be a fűtést, hanem arra, hogy melegítsük fel lelkünket egy jó kis sütivel:

Kókuszkocka
Hozzávalók:
- 3 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 1 ek vaníliás cukor
- 3 ek méz
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 28 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 2 dl tej
A csokoládémázhoz:
- 30 dkg vaj
- 30 dkg porcukor
- 6 ek kakaópor
- 6 ek rum
- 18 ek tej
A forgatáshoz
- 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
Olvasszuk meg a vajat. Keverjük össze a porcukorral,a vaníliás cukorral, a mézzel,a tojással és a reszelt citromhéjjal. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, és a tejjel váltakozva adjuk a cukros vajhoz. 
Kenjünk ki egy közepes tepsit vajjal, szórjuk meg liszttel, öntsük bele a tésztát, és 180 fokra melegített sütőben kb. 25 percig süssük (tűpróba!)
A csokimázhoz olvasszuk meg a vajat, keverjük habosra a porcukorral, adjuk hozzá a kakaót, a  rumot és a tejet. Öntsük lábosba, állandó keverés mellett forraljuk fel, azután a tűzről levéve kicsit hűtsük ki. Kockázzuk a piskótát, a kockákat forgassuk előbb csokiba, majd kókuszreszelékbe. A sütikockákat sorakoztassuk tepsire, de el ne felejtsük kitunkolni a maradék csokit! Vigyázat, gyorsan párolog!
Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése