2012. szeptember 15., szombat

Kardigános reggeli

Hideg van, elő kellett venni a kardigánt. Tudjátok, honnan ered a ruhadarab neve?
A könnyűlovasságtól kaptuk. Nem vicc, tényleg. A krími háborúban (1854-1856-az angolok meg akarták állítani az orosz terjeszkedést) a könnyűlovasság vezérét Lord Cardigannak hívták, és mivel hősnek tartották, az angolok elkezdték viselni az általa hordott puha gyapjúból készült, elöl gombos pulóvert, és tiszteletből kardigánnak nevezték el  a ruhadarabot.
Egyébként nem volt hős (erre egy idő után az angolok is rájöttek), hanem egy üresfejű angol arisztokrata, aki azért vezethette csatába a könnyűlovasságot, mert egyszerűen megvásárolta a vezetői címet (a krími háború fiaskója után szüntették meg az angol hadseregben ezt a módszert). A balaklavai csatában a beásott orosz ágyúk torkába vezette lovasait (egyszerűen rosszul adták át neki a fővezér parancsát, és rossz ágyúk felé indultak el a lovasok, és mivel a lordnak eszébe sem jutott átgondolni a parancsot, ezért a 673 lovasból 195-en tértek vissza). A lovasroham elképesztően bátor, ugyanakkor elképesztően ostoba haditett volt.
És  Anglia koszorús költőjének, lord Alfred Tennysonnak hála, megszületett egy legenda: A könnyűlovasság támadása..
És hogy Cardigan mennyire volt bátor: átvezette a katonákat az orosz ágyúkon, majd egyszerűen megfordult,  és visszatért a völgy túlsó végébe, a brit állásokba, nem törődve az emberei sorsával.
Biztos teaidő volt..

 A fenti történet emlékére egy angolos reggeli:

Narancsos-mogyorós kalács
Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 tojás
- 15 dkg cukor
- 1/2 tk só
- 25 dkg darált mogyoró
A sziruphoz:
- 1 dl víz
- 10 dkg cukor
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 5 szem kardamom
- néhány szem bors
- 2 tk narancsvirágvíz
A tálaláshoz: tejszínhab
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A piskótához a tojások sárgájához adjuk a cukrot és a sót, majd fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a darált mogyorót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához.
Sütőpapírral kibélelünk egy gyümölcskenyér formát. A papírt enyhén beolajozzuk, hogy a piskóta ne ragadjon bele. Beleöntjük a tésztát és 30 perc alatt arany színűre sütjük (tűpróba!).
Miközben sül, elkészítjük a szirupot: kis lábasban összeforraljuk a vizet és a cukrot, majd hozzáadjuk a narancs levét, reszelt héját és a fűszereket. Néhány percig főzzük. A szirupot leszűrjük, a fűszereket eltávolítjuk. A szirupot kissé lehűtjük, és amikor, langyos, hozzáadjuk a narancsvirágvizet. A kisült piskótát megszurkáljuk, majd még a formában hagyva, meglocsoljuk a sziruppal. Éjszakára állni hagyjuk, majd reggelire felvágjuk a piskótát és tejszínhabbal (vagy török joghurttal, gyümölcsökkel, kinek mi tetszik) megpakolva elfogyasztjuk.
Főrúri reggeli!

A recept INNEN.

Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése