2013. március 19., kedd

Bakewell sajttorta

Néhány éve Londonban töltöttem egy hosszú hétvégét. Teljesen lenyűgözött a város, alig várom, hogy visszamenjek, azonban az angol konyháról ugyanezt nem mondhatom el. Konkrétan pizzán éltünk abban a néhány napban, mert annyira ehetetlennek találtuk a szállodában feltálalt ételeket. Akkor azt gondoltam, egy életre végeztem az angol konyhával. Nos, azóta kicsit kupálódtam a főzőkurzusokon, és rájöttem, hogy rengeteg ízt, zamatot lehet felfedezni a hagyományos angol ételekben.
Ezért amikor a BBC Good Food magazinban megláttam ezt a sajttorta receptet, azonnal tudtam, hogy ezt nekem ki kell próbálnom. A Bakewell torta hagyományos angol sütemény, ami egy Bakewell nevű városkából származik. Omlós tészta, gyümölcslekvár és mandulás krém (frangipane) a fő alkotóelemei.
Angol sütihez stílszerűen angol filmet fogyasszunk: a hétvégén láttam a Hawking c. filmet (a részletes véleményem ITT), mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg, érdemes!
 
Bakewell sajttorta
Hozzávalók:
- 20 dkg amaretti keksz
- 10 dkg pirított, szeletelt mandula
- 1/2 tk mandulakivonat
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 kg mascarpone (egyszer élünk!)
- 25 dkg cukor (nem mondtam, hogy fogyókúrás süti..)
- 4 ek liszt
- 1 tk vaníliakivonat
- 3 tojás
- 20 dkg tejföl
- egy kis üveg cseresznyelekvár
Elkészítés
Nem bonyolult, csak oda kell figyelni rá.
Egy tortaformát kivajazunk, az alját kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A kekszet 7,5 dkg mandulával összetörjük. Én mozsárban tettem ezt, de persze lehet Nigellásan beletenni egy zacskóba, és nekiesni a sodrófával. Elkeverjük az olvasztott vajjal, és a mandulakivonattal, és belenyomkodjuk a tortaformába, és sütőbe toljuk 10 percre. Tegyük félre, hagyjuk hűlni, amíg elkészítjük a tölteléket.
Egy nagy keverőtálban robotgéppel elkeverjük a mascarponét és a cukrot, aztán hozzáadjuk a lisztet és a vaníliát, egyenként a tojásokat, végül a tejfölt. 
Ezt a keveréket belekanalazzuk a tortalapra úgy, hogy megpöttyözzük a lekvárral (én a krém harmadát ráborítottam a tortalapra, a lekvár felét rádobáltam, majd újabb krémharmad, a lekvár másik fele, és a tetejére a krém harmadik harmada). A tetejét simítsuk el. 
Tegyük a sütőbe, és süssük 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, szórjuk rá a maradék mandulát, vegyük le a sütő hőmérsékletét 110 fokra, és süssük még 35 percig. Kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk benne a tortát 1 órát hűlni (csukott ajtónál), majd az edényfogó kesztyűvel támasszuk ki a sütő ajtaját, és így is hagyjuk hűlni 1 órát. Ezután kivesszük a sütőből a tortát, és szobahőmérsékleten még további egy órát hűtjük, majd mehet egy éjszakára a hűtőbe pihenni.
Másnap reggel szeleteljük a tortát, és porcukorral meghintve, tejszínhabbal tálaljuk.
Kicsit macerás a hűtések miatt, de megéri, mert isteni finom!
Good appetite!



2 megjegyzés: