2013. március 15., péntek

Hawai kalács

A mai napon teljesen úgy éreztem magam, mintha egy katasztrófafilm részese lennék. Reggel űrbéli táj fogadott, ahogy kiléptem az ajtón:
Mindenkit megnyugtatnék, hogy a kutyus nem a fenti képen látható házikóban tartózkodik, természetesen tegnap este óta belső házi őrizetet lát el nálunk:
Aztán az első sokk után azonnal irány a net, hogy máshol mi a helyzet. Aztán elkezdtek folyamatosan áramlani a hírek: Bábolnánál hótorlasz, az M1-esen órák óta állnak az autók, nem járnak nálunk a buszok, és végül jött a hír: lezárták városunkat a hóhelyzet miatt. Mióta élek, nem volt ilyen. Nagyon szürreális élmény ezt hallani. De igazán akkor döbbentem le, amikor megláttam az első fotókat arról, hogy Tatán (a mellettünk lévő városban) már bevetették a hadsereget, konkrétan egy tank megy a főutcán. És ez nem mozi, hanem a valóság..
Viszont ami nagyon meghatott: a facebookon, telefonon azonnal elkezdték szervezni az emberek a segítséget, nem vártak a hatóságokra. Felemelő érzés volt olvasni, látni ezt. Tényleg ünnep volt ez a mai nap ebből a szempontból.
Szerencsére a vészhelyzet már túl van a tetőpontján: a katasztrófavédelem kezd úrrá lenni a helyzeten, ami pedig minket illet, atyám nem mindennapi sportteljesítményt bemutatva hómentesítette az udvart.
Jó lenne most egy meleg helyen lenni, ahol nyoma sincs a hóhelyzetnek, ugye?  Nem is olyan nehéz elérni ezt az állapotot, higgyétek el. A mai reggelim ízvilága egészen Hawaig repített:

Hawai kalács
Hozzávalók:
- 1/4 bögre burgonyapehely (vagy egy közepes krumplit megfőzünk és összetörünk)
- 1/3 bögre cukor
- 1/2 tk só
- 1/2 bögre kókusztej (egy kis konzerv doboz)
- 1/4 tk örölt gyömbér
- 1/4 bögre tej
- 1/4 bögre olvasztott vaj
- 1/2 bögre ananászlé
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 1 tk vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapargatott belseje)
- 50 dkg liszt
- 1 cs szárított élesztő
Elkészítés
Roppant egyszerű az elkészítése: a lisztet egy nagy tálban elkeverjük az élesztővel, majd hozzáadjuk sót, a burgonyapehelyt (főtt krumplit), cukrot, őrölt gyömbért, a tojást, a tojás sárgáját, majd a kókusztejet, a tejet, az ananászlevet, és az olvasztott vajat, és bedagasztjuk a tésztát. Tiszta konyharuhát kerítünk, langyos helyre tesszük a tálat, és kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát.
Ha megkelt,  három részre osztjuk, lisztezett felületen kézzel henger formára alakítjuk, majd összefonjuk a három hengert. A tésztát vajazott püspökkenyér formába tesszük, majd letakarjuk és duplára kelesztjük.
Ezután lekenjünk a kalács tetejét tojássárgával, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. fél óra alatt készre sütjük. Már a sütés során isteni illatok fognak terjengeni a konyhában, ezért kizárt dolog, hogy megvárjuk, míg kihűl, azonnal meg kell kóstolni..
A recept Trollanyutól.
Jó étvágyat!




 




2 megjegyzés: