2013. március 25., hétfő

Narancsos csiga

Az influenza lassan, de biztosan áthaladt az egész családon, már az utolsó védvonalakra szorult őbetegsége. Hagymatea és narancs voltak a mi fegyvereink, mellyel legyőztük az ellent (na meg ágynyugalom és végtelen tévézés..). A narancsra egy idő már rá sem tudtam nézni, intravénásan meg annyira mégsem jó ötlet beadagolni a szervezetbe, viszont kell a vitamin, úgyhogy köztes megoldást kerestem, amit meg is találtam a Nők Lapja Konyhában:

Narancsos csiga
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 dl langyos tej
- 1 cs instant élesztő
- 12 dkg + 3 ek puha vaj
- 5 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 55 dkg liszt + a nyújtáshoz
- fél tk só
- fél tk fahéj
- fél tk őrölt szerecsendió
- 1 narancs reszelt héja
- 2 tojás
- kevés olaj
A töltelékhez
- 20 dkg cukor
- fél tk fahéj
- negyed tk őrölt szerencsendió
- negyed tk őrölt gyömbér
- 1 narancs reszelt héja + 1,5 narancs leve
A mázhoz:
- 10 dkg natúr krémsajt
- 10 dkg porcukor
- 1 narancs reszelt héja+1,5 narancs leve
Elkészítés
Nem kell megijedni a hozzávalók listájától, egyáltalán nem bonyolult elkészíteni ezt a finomságot.
A tésztához a langyos tejet, az élesztőt, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és 10 dkg lisztet nagy tálba tesszük. Összedolgozzuk, hozzáadjuk a fűszereket, a sót, a narancs héját, a tojásokat és a maradék lisztet. A tésztát bedagasztjuk, majd tiszta konyharuha, meleg hely, fél óra kelesztés.
A töltelékhez összekeverjük a cukrot a fűszerekkel, majd a narancs héját. Végül annyi narancslevet csurgatunk hozzá, amennyitől vizes homok állaga lesz a masszának.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük 3 ek olvasztott vajjal, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket. Feltekerjük, késsel felvagdossuk, majd a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Tiszta konyharuha, a változatosság kedvéért újabb félórás kelesztés. Majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a csigákat, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük őket.

A mához a krémsajtot kikeverjük a cukorral, narancshéjjal és a narancslével. A még meleg csigákra kenjük, kicsit hagyjuk, hogy rászáradjon, majd bemeséljük magunknak, hogy a csiga magunkhoz vételével az egészségünkért teszünk, és ezzel a megnyugtató tudattal elpusztítjuk a kis narancsos finomságokat.
Jó étvágyat!


2 megjegyzés: