2013. március 8., péntek

Narancsos kuglóf

Szomorúan hallgattam az időjárás előrejelzésben, hogy véget ér a még el sem kezdődött tavasz. Újra jön a hideg, szomorú idő. De legalább volt néhány szép napunk, nem igaz? Amikor a múlt héten kisütött az első napocska, egyszerűen muszáj volt egy nyarat idéző kuglófot sütnöm (miért pont kuglófot? miért ne?). Elővettem A nagy kuglófkönyvet, és nem kellett sokat keresgetnem: első pillantásra szerelembe estem a narancsos kuglóffal, tehát szépen nekiálltam és megsütöttem. Majd mind megettem (némi családi segítséggel, természetesen).  
Jöjjön egy kis napfény, mielőtt a szürkeség homályába vesznénk:

Narancsos kuglóf
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 17 dkg cukor
- 25 dkg puha vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- egy csipet só
- egy citrom reszelt héja
- egy narancs reszelt héja
- 4 ek citromlé
- 11 ek narancslé
- 30 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 12 dkg porcukor
Elkészítés
A kuglófformát kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből és a cukor feléből kemény habot verünk. A sárgájához hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, és habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citrom és narancshéjat, majd 3 ek citromlevet és 10 ek narancslevet. 
Egy tálban elkeverjük a lisztet és a sütőport, és hozzáadjuk a tojásos masszához, majd óvatosan belekeverjük a tojásfehérjét is. A tésztát a kuglófformába öntjük, és kb. 45- 50 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
A kuglófot egy rácsra borítjuk, kicsit hagyjuk hűlni, addig elkészítjük a nagyon bonyolult mázat: a 12 dkg porcukrot elkeverjük 1 ek citromlével és 1 ek narancslével. A mázzal bevonjuk a kuglófot, megvárjuk, míg kihűl, aztán bőszen befalatozzuk.
Jó étvágyat!






2 megjegyzés:

  1. Nekem meg citrommázas márványkuglófot kellett sütnöm. Az is finom lett, de ez is kipróbálandó! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, próbáld ki, nagyon finom!

      Törlés