2013. március 6., szerda

Szlovák sörös kenyér

És igen, sikerült az első kovászos kenyér! Eddig már több kudarcom is volt a témában, ezért  nagy az öröm. Pedig mindig mindent úgy csináltam, ahogy a receptben leírták, de valamiért soha nem sikerült: egyszerűen nem akart elindulni. Nem tudom, miért utált engem ennyire a kovász, de úgy látszik, végre megenyhült irányomban. 
Amikor megláttam Tücsökbogárnál a receptet, azonnal tudtam, hogy ezt a kenyeret ki kell próbálnom, még a kovász sem riasztott vissza. Jó döntés volt, a kenyér nagyon finom, a sör íze csak nagyon minimálisan érezhető benne.

Szlovák sörös kenyér
Hozzávalók:
A kovászhoz:
-10 dkg liszt
- 1 dl víz
- 1 dkg élesztő
A kenyérhez:
- 90 dkg liszt
- 5 dl sör
- 2 tk só
-1 dkg élesztő
- 3 dkg cukor
- 1 adag kovász
Valamint:
- 1 tk olaj
- 1 tk liszt
Elkészítés:
Előző este nekiduráljuk magunkat a kovászkészítésnek: elkeverjük a hozzávalókat egy kisebb edényben, lefedjük, majd szobahőmérsékleten 12-16 órát állni hagyjuk (látni kellett volna, mit műveltem, kábé félóránként néztem, hogy mi történik a kovásszal, és óriási visongások közepette konstatáltam, hogy bizony, megtört az átok, ebből kovász lesz, bárki meglássa!)
Ha a kovászon túl vagyunk, a többi már gyerekjáték: a hozzávalókat egy nagy tálban összeöntjük, és kidagasztjuk, majd 2 órán át lefedve, meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk a tésztát. 8 részre osztjuk, gombócot formálunk belőle. A tortaformát kikenjük olajjal és belerakosgatjuk a cipókat. Meleg helyen újabb 1,5 órát kelesztjük (jó munkához idő kell!).
Ha megkelt, megszórjuk a tetejét liszttel, és 250 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd a hőfokot visszavéve 200 fokon további 20 percig. 
Megvárjuk míg kihűl, gyönyörködünk benne, majd szeleteket vágunk belőle, és elpusztítjuk.
Jó étvágyat!





2 megjegyzés:

  1. Örülök a sikerélményednek! A kovászhoz még nekem se volt bátorságom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Ha nekem sikerült a kovász, neked is fog!

      Törlés