2013. május 14., kedd

Amish parasztkenyér

Irtó büszke vagyok rá, hogy már jó ideje nem veszek boltban kenyeret, én sütöm magamnak. Teljesen más az íze, mint a boltinak, tényleg benne van az ember szíve - lelke. Mivel még teljesen kezdő vagyok, ezért szenvedélyesen kutatom az egyre újabb ízeket a témakörben, ha találok egy izgalmas receptet, muszáj azonnal kipróbálnom.
Amikor megláttam ezt a szépséget Trollanyunál, azonnal tudtam, hogy nekem ő kell és most azonnal! A gondolatot tett követte, a kenyér gyorsan elkészült, nagyon finom lett, azóta már többször is az asztalra került, jelenleg ő a kedvencem, eszem, amikor csak tehetem. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, mert nagyon egyszerű és mégis nagyon különleges.

Amish parasztkenyér
Hozzávalók:
- 3 ek cukor
- 2 tk só
- 2 ek olvasztott vaj
- 3,6 dl forró víz
- 60 dkg liszt
- 1 cs szárított élesztő
A tetejére:
- 2 tojásfehérje
- kakukkfű 
- tengeri só
Elkészítés
Fogunk egy nagy tálat, beleöntjük a forró vizet. Belemérjük a cukrot és a sót, beleszórjuk az élesztőt. Ezután 10 percig elfoglaljuk magunkat, és békén hagyjuk az elegyet. Majd kezünk ügyébe készítjük a lisztet és az olvasztott vajat, és szépen, lassan adagolva hozzáadjuk a vizes keverékhez, bedagasztjuk a tésztát. Tiszta konyharuha a tetejére, meleg hely, fél óra pihi.
Ha megkelt, kivajazunk és liszteszünk egy püspökkenyér-formát. A tésztát átgyúrjuk, beleügyeskedjük a formába, késsel bevagdossuk a tetejét, ismét konyharuha, ismét fél óra pihi.
Ha már szépen feldagadt a tészta, lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk kevés tengeri sóval és kakukkfűvel. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!).
Megvárjuk, míg kihűl, szeleteljük, kedvünk szerint adunk hozzá lekvárt vagy felvágottat, és máris készen van a finom reggeli!
Jó étvágyat!



5 megjegyzés:

  1. Ez valóban nagyon egyszerű de azért aggaszt a - forró vízbe öntöm az élesztőt-rész.Szóval akkor nem lesz baja az élesztőnek? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, az élesztőnek nem árt a meleg víz, simán fel fog futni!

      Törlés
  2. Zsuzsa, én a püspökkenyér forma miatt aggódom. Nem kicsi az ennyi tésztához?
    Amúgy a kenyér nagyon gusztusos, szép!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, ez az adag pont egy duci kenyérkéhez elég. Én ebben a formában szeretem sütni a kenyeret, de természetesen simán sütőpapíros tepsire is lehet tenni a tésztát, tetszés szerint formázva:-)
      Örülök, hogy tetszik a kenyér!

      Törlés
  3. Nekem sok egy kenyérhez a 3 evőkanál cukor, ez nem kalács.

    VálaszTörlés