2013. május 22., szerda

Parasztkifli


Tényleg így hívják. Odavagyok a falusi receptekért, nincs is annál jobb, mint ha egy ízekkel teli, töltelékkel jól megpakolt, egyáltalán nem fogyókúrás péksütivel kezdhetjük a napot. A Vidék íze c. újság tele van ilyen receptekkel, ezért teljesen rákattantam a magazinra. Ebbe a kiflibe azonnal beleszerettem, egyszerűen muszáj volt elkészítenem. Nagyon finom volt, össze sem lehet hasonlítani a hipermarketekben vásárolható, felfújt péksütikkel, teljesen más dimenzióról van szó! 

Parasztkifli
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 3 ek cukor
- 5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
- sütésálló lekvár
- durvára vágott dió és kristálycukor a tetejér
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, amíg felfut.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, két tojást, a megolvasztott vajat, a csipet sót, és bedagasztjuk. Konyharuha, langyos hely, egy óra pihi (jó munkához idő kell!)
Ha megkelt, kettévesszük, majd mindkét részből nagy kört nyújtunk, abból 8 körcikket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy szép nagy adag lekvárt, és kifliszerűen feltekerjük. A kifliket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, konyharuhával letakarjuk és 20 percig kelesztjük.
Ha megkelt, felvert tojással megkenjük a  tetejét, rászórjuk a diós cukrot, és már toljuk is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél órát kell tartózkodniuk ahhoz, hogy elkészüljenek.
Nincs más hátra, mint megvárni, amíg kihűl (naná, hogy nekem ez a mutatvány nem jött össze, simán befaltam melegen, gyomorfájás ezzel kódolva, de kit érdekel!), tányérra tenni, tejet adni mellé, és már készen is van a finom vacsora (vagy reggeli).
Jó étvágyat!









5 megjegyzés:

  1. Én is imádom az efféle süteményeket!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Én most fejeztem be a parasztkifli sütését...természetesen' ahogy kiveszem a sütőből már üres is a tepsi...... Apró trükk: összes kifli feltekerve, kézbe fogom, bekenem tojással és belemártom a durvára vágott cukros dióba. Picit megnyomom és ráragad a dió és a cukor is. Így nem hullik le róla és mindenütt van rajta. Isteni! .....és természetesen szilvalekvár.

    VálaszTörlés