2013. június 24., hétfő

Cseresznyés csiga


Ahogyan már említettem, szombatonként Pestre járok kreatív írás tanfolyamra, amit imádok, ámde sajnos nincs a közelben büfé, ezért péntek este mindig sütök valami péksütit. Mivel atyám megjelent egy nagy adag cseresznyével, ezért nem volt kérdés, hogy valami olyasmi lesz, amiben ez lesz a töltelék. Ötletért a Nők Lapja Konyhához fordultam, és természetesen nem kellett sokáig keresnem, hamar megtaláltam az ideális alanyt:

Cseresznyés csiga
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- fél ek só
- 2 tojássárgája
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 40 dkg cseresznye magozva
- 3 ek cukor
- 3 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
Mivel nagy melegben készült a péksüti, ezért természetesen nem egy mesterkurzusokon elsajátítható fogásokkal operáló műveletsort tartalmaz az eljárás. 
A tejet meglangyosítjuk, egy tk cukrot hozzákeverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a cukrot, a vajat, a sót, a tojássárgákat, és az élesztős tejet. Bedagasztjuk a tésztát, tiszta konyharuhát terítünk rá, langyos helyen duplára kelesztjük.
Elkészítjük a tölteléket, melyet szintén nem fogunk túlzásba vinni: a cseresznyét elkeverjük a cukorral és a zsemlemorzsával. Ennyi. 
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen kinyújtjuk, egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, bejgliszerűen feltekerjük, és karikákat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a csiguszokat, konyharuhával letakarjuk, kb. fél órát pihentetjük. Ezután lekenjük tojással őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
Vaníliasodóval vagy vaníliafagyival lehet még spilázni, de önmagában is rendkívül finom!

Jó étvágyat!



2 megjegyzés: