2013. június 14., péntek

Epres - habos pohárdesszert (eton mess)


Még mindig az eper bűvöletében zajlanak konyhai próbálkozásaim. Nem tudok betelni ezzel a finomsággal, muszáj mindig újabb recepteket kipróbálnom. Az eton mess desszertről már sokat hallottam, Ő egy hagyományos angol desszert, a Windsor mellett fekvő Eton College-ről kapta a nevét. Állítólag itt készítették ugyanis először, méghozzá a Winchester College diákjai ellen vívott, évente megrendezett krikett meccs alkalmából, és ez a mai napig mit sem változott. Igazi diákédesség: gyorsan megvan, és hamar elfogy.
Természetesen ismét Mautner Zsófihoz fordultam receptért, most sem csalódtam, nagyon finom nasi készült az ő iránymutatásai alapján. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, érdemes!

Epres-habos pohárdesszert (eton mess)
Hozzávalók
- 3 ek eperlekvár
- 1 vaníliarúd kikapargatott belseje (1 tk vaníliakivonat)
- 1 citrom
- 50 dkg eper
- 5 dl tejszín
- 5 dkg porcukor
- 4 kész habcsók (részemről saját készítésű volt, de a bolti is tökéletesen megfelel a célra)
Elkészítés
Az eperből félreteszünk néhány szemet, a többit felkockázzuk és egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk az eperlekvárt, a citrom héja, a vaníliakivonat, összekeverjük.
A tejszínhabot a porcukorral kemény habbá verjük.
A habcsókot apróra törjük, és hozzáadjuk az epres keverékhez.
A tejszínhabot hozzákeverjük az elegyhez. Ellenőrizzük a minőséget (képtelenség kihagyni ezt a lépést, olyan illata van a nasinak, hogy az ellenállás hasztalan).
És már készen is vagyunk. Poharakat kerítünk, elosztjuk benne az epres habot, a tetejét eperrel és habcsókkal díszítjük, és már mehet is a hűtőbe egy éjszakára. Másnap döbbenten nézzük, hogy milyen gyorsan elpárolog ez az édes kis semmiség.

Jó étvágyat!










2 megjegyzés: