2013. július 2., kedd

Áfonyás fehércsokoládé-mousse torta


A kísértésen kívül bárminek ellent tudok állni. És bizony a zöldségesnél olyan szép áfonya vitt kísértésbe, hogy nem tudtam és nem is akartam ellenállni neki. Már csak azt kellett kitalálnom, hogy milyen nasi fog készülni őkékségéből. Az gyorsan eldőlt, hogy torta lesz, de vajon milyen? Ismét a Vidék íze című újsághoz fordultam, és ahogyan az lenni szokott, néhány percen belül megtaláltam a megfelelő receptet. Ő volt az:

Áfonyás fehércsokoládé-mousse torta
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 20 dkg omlós keksz (én csokist vettem, de lehet sima is)
- 10 dkg étcsoki
- 10 dkg vaj megolvasztva
- 2 ek méz
A mousse-hoz:
- 15 dkg fehér csoki
- 3 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 4 ek porcukor
- 4 zselatinlap
A tetejére:
- 20 dkg friss áfonya (vagy amennyi tetszik)
- 5 dkg fehér csoki reszelve
Elkészítés
A sütőt sem kell bekapcsolni ehhez az édességhez, ami melegben nem hátrány.
Az alaphoz porrá aprítjuk a kekszet (én mozsárban tettem ezt, de persze lehet sodrófával is, vagy akinek alternatív ötlete van, ne fogja vissza magát). Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük a kekszhez az olvasztott vajjal és a mézzel együtt. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, beletapicskoljuk a kekszes alapot, és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A mousse-hoz a tejszínt habbá verjük a porcukorral, hozzáadjuk a mascarponét, és a vízgőz felett megolvasztott fehér csokit (kóstolni kötelező!). A zselatinlapokat 2 ek vízzel kis lángon felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a mousse-hoz (én nem vettem túl komolyan a felolvasztást, melynek következtében kis gömbök maradtak a mousse-ban, ti ne kövessétek el ezt a hibát!). A kekszes rétegre öntjük a mousse-t és egy éjszakára mehet a hűtőbe az ínycsiklandó finomság.
Másnap reggel ízlés szerinti mennyiségű áfonyát halmozunk a tetejére, és reszelt fehér csokival díszítjük.
Vigyázat, durván finom!
Jó étvágyat!


8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű az áfonyatortád, és a tartója is!

    VálaszTörlés
  2. Aprítógépben is lehet még a kekszet. Megcsinálom a hétvégén! Nagyon finomnak tűnik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze lehet, csak nekem nincs aprítógépem, ezért nem írtam ezt a változatot. Remélem, tényleg elkészült a süti, és nem bántad meg, hogy kipróbáltad!

      Törlés