2013. július 31., szerda

Kongó - torta


Tudom, hogy a fenti kép nem szép és nem jó. De mégis nagyon büszke vagyok rá. Ugyanis okostelefonnal készült és (nem kevés segítséggel) sikerült is letöltenem a képeket. Néhány napja ugyanis nyugodtan mondhatom, hogy technikai értelemben új időszámítás kezdődött az életemben: a kezembe vehettem életem első okostelefonját. Az ide vezető göröngyös út története elolvasható ITT.
Az első két nap őteloságával maga volt a pokol, azonban amint túllendültem a kezdeti nehézségeken (nagy előny tud lenni, ha az ember lányának van egy technika - őrült mérnök kollégája), azonnal felvettem az új életstílust: telón nézem a netet, az e-maileket, írogatok, chatelgetek. Őrült jó érzés, még éjszaka is online vagyok (és kábé óránként ébredek fel, amikor üzenetet kapok), be vagyok ájulva, tényleg! Gyerekes vagyok tudom, de minden csoda három napig (esetleg hétig) tart, aztán megszokom, és az életem része lesz, mint korábban az első mobiltelefonom. 

Na de elég az ömlengésből, gasztrodolgokról is essen szó végre. Tehát: a hét végén ünnepeltük kedvenc húgom szülinapját, és természetesen (ezt sem gondolta volna nálunk senki néhány évvel ezelőtt!) az én reszortom volt a torta leszállítása.  Valami egyszerűt, mégis különlegest kerestem. Mivel az utóbbi időben kicsit lemaradtam Váncza-projekt ügyben, ezért szétnéztem Móninál, és elég gyorsan sikerült beleszeretni EBBE a receptbe. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, mert könnyen elkészíthető és isteni finom.

Kongó - torta
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg darált mogyoró (pörkölt sós mogyit kávédarálóba betesz, gombot megnyom, darálást letud)
- 10 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor (szülinap van, ez nem a fogyókúra ideje!)
- 10 tojás
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 citrom reszelt héja
- 1 csomag tortadara (vagy 10 dkg étcsoki lereszelve)
A krémhez:
- 8 dl tejszín
- 5 cs vaníliás cukor
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrokat, és fehéredésig keverjük. Majd mehet hozzá a citromok reszelt héja, a darált mogyoró, darált dió és a tortadara. Végül óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is. És már készen is vagyunk a tésztával, kivajazunk, kilisztezünk egy tortaformát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük és kihűtjük.
A tejszínből a cukorral kemény habot verünk.
A piskótát félbe vágjuk, a krém felét beletöltjük , a másik felével pedig bevonjuk a torta tetejét. Megszórjuk tortadarával, egy éjszakára mehet a hűtőbe, és másnap gátlások nélkül behabzsoljuk.

Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

  1. Látszik hogy jó lett, egy kicsit homályos de majd belejössz a fényképezésbe is.
    Úgy örülök hogy elkészítetted, már csak azért is mert a napokban megkérdőjelezték a tortáknál a duplázási adagot.
    Látom dupláztál és ugye így lett egy szép nagy tortád?
    Isten éltesse a húgodat, remélem ízlett a torta neki? :))
    Rakom a recept mellé, köszönöm hogy tőlem választottál szülinapi tortát:))

    VálaszTörlés
  2. A kép minősége majd alakul. Bár én az alapján vettem ugye okos telefont, hogy legyen jó az optikája és elég nagy a felbontása, hisz a fotómasinám megadta magát. Azóta is azzal fotózom a blogra, mert más gép ugye még nincs. De mire megtanultam hívást felvenni, eltelt pár nap. Azóta jó barátok vagyunk. Nem kell bekapcsolni a gépet, hogy emilt tudjak olvasni és az egyetemen is nagyon gyorsan hozzá tud jutni az ember egy-egy információhoz, ha szüksége van rá, mivel ott nyílt WIFI rendszer működik. Szóval sok sikert az okos Baráth-odhoz! ;-)

    VálaszTörlés
  3. És hogy a tortáról se feledkezzünk meg, nagyon csábítóan néz ki! :-)

    VálaszTörlés
  4. Ezt már én is kinéztem Móninál :) Örülök, h valaki kipróbálta, amint lecseng nálam a konyha-válság és a költözködés, nekivágok én is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes kipróbálni, tényleg nagyon finom!
      Kitartás a költözéshez!

      Törlés