2013. szeptember 17., kedd

Csokis gombóc szilvaöntettel

Szakadó eső, szomorú idő, szürke hangulat. Megérkezett az ősz. Kinek hiányzott? Nekem nem, az biztos. Kizárólag gasztro szempontból nézve viszont nem is olyan rossz helyzet: mivel nincs sok értelme kimenni a házból, bevehetjük magunkat a konyhába, eljött a kísérletezések ideje.
Pénteken szép szilvát találtam a zöldségesnél, bevásároltam belőle rendesen, és otthon elkezdtem töprengeni azon, vajh milyen formában kellene eljuttatni a bendőmbe a gyümit. A sütit elvettettem (a cukkinis csokis sütin kívül készült még más finomság, nemsokára ő is felkerül a blogra), ellenben eszembe jutott, hogy régen ettem szilvás gombócot. Viszont most sem volt túl sok kedvem hozzá (nem vagyok egyszerű eset, tudom én), ámde lelki szemeim előtt megjelent egy kis tálkában elhelyezkedő szilvaöntet képe. Már csak azt kellett kitalálni, mi legyen mellé. Nosza, irány a net. Némi keresgélés után Ritánál megtaláltam, amit kerestem: egy egyszerű, mégsem hétköznapi receptet. Naná, hogy belezúgtam, naná, hogy gyorsan elkészítettem, naná, hogy nagyon finom volt. Érdemes kipróbálni!

Csokis gombóc szilvaöntettel.
Hozzávalók:
Gombóchoz:
- 50 dkg burgonya
- 10 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- csipet só
- 2 ek olaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
Csokis töltelékhez:
- 10 dkg étcsoki
- 0,8 dl tejszín
Szilvaöntethez:
- 50 dkg szilva
- 5 dkg cukor
- 4 ek víz
- 2 dkg vaj
- 1 tk fahéj
Elkészítés:
Először a csokis tölteléket készítjük el. Az étcsokit és a tejszínt vízgőz fölött felolvasztjuk. Hűtőbe tesszük, és dermedni hagyjuk, amíg elkészülünk a gombócokkal.
A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, majd meghámozzuk. Nagyobb tálba tesszük, összetörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a lisztet, tésztát gyúrunk belőle (kicsit szkeptikus voltam, de összeállt a tészta). Lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk (nem könnyű mutatvány, de azért meg lehet csinálni, nekem is sikerült), késsel téglalapokat vágunk belőle. A tölteléket elővesszük a hűtőből, elosztjuk a téglalapokon, összecsípjük a széleit és a tenyerünkben gombócokat formázunk belőlük. Lobogó forró vízbe tesszük, és néhány perc alatt megfőzzük őket.
A zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk, belekeverjük a gombócokat.
És már csak a szilvaöntet hiányzik a finom ebédhez, fussunk is gyorsan neki. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, lábosba tesszük a cukorral, a vízzel, a fahéjjal és felfőzzük. 
Ennyi, készen vagyunk. Már csak tálalni kell: egy tányérra néhány gombócot teszünk, kis tálkába tesszük a szilvaöntetet, és villámgyorsan elpusztítjuk a finomságot.
Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Szóval megfordítottad a klasszikust: szilvásgombóc csokiöntettel :) Megfontolandó ötlet... és így hirtlene elgondokoztam milyen egyéb kajákat lehetne ugyanígy megcsavarni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretem a klasszikusokat, még jobban szeretek kicsit csavarni rajtuk :-)

      Törlés