2014. április 22., kedd

Húsvéti sonkás csigatorta

Húsvéti kalács recept után kutattam a neten, amikor egy másodperc alatt változott a tervezett sütési program. Ugyanis első látásra beleszerettem Gizinél ebbe a csigatortába, azonnal megragadta a fantáziámat az az ötlet, hogy a húsvéti sonkát és a főtt tojást csigatöltelékként vegyük magunkhoz. Stílszerűen húsvét hétfőn került elkészítésre, alig győztem kivárni, hogy elkészüljön, nagyon finom és nagyon fogy! Bérelt helye lesz a húsvéti menüben az biztos!

Húsvéti sonkás csigatorta
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 2 db tojás
- 1 tk só
- 10 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez:
- 20 dkg húsvéti sonka
- 5 db főtt tojás
- 1 csokor snidling (részemről 1 ek morzsolt)
- só, bors
- kevés reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat és az élesztős tejet. Begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, meleg hely, duplára kelesztés kb. fél óra alatt.
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát. 6 dkg vajat megolvasztunk, lekenjünk vele a tésztát.
A sonkát apróra vágjuk, a tojást, tojásszeletelővel vékonyra szeleteljük, ha friss snidlinget használunk, azt is vágjuk apróra.
A vajjal lekent tésztára ráhalmozzuk először a tojást, majd a sonkát, végül a snidlinget. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk rá szerecsendiót. Bejgliszerűen tekerjük fel a tésztát, majd szeleteljük fel. A csigákat vajazott, lisztezett tortaformába sorakoztatjuk, tiszta konyharuhával lefedjük, és kb. fél óra alatt duplára kelesztjük. 
Ha megkelt, a maradék 4 dkg olvasztott vajjal megkenjük a tetejét, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Szeleteljük, önmagában is isteni finom reggeli/vacsora, de fokhagymás tejföllel egyszerűen mennyei!
Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy Neked is megtetszett, és ízlett ez a finom sonkás csiga. Köszönöm, hogy megemlítettél, és belinkeltél. Igazán ötletes ebben a szív alakú formában.

    VálaszTörlés
  2. Oh, nehogy már nekilássak a maradékokat feldolgozni? ! Mert az van, de ebben a köntösben így, egy költemény! :-))

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy tetszik a recept, érdemes elkészíteni, isteni finom!:-)

    VálaszTörlés