2014. október 24., péntek

Édes köleskása gyümölccsel


Tejbegríz nélkül lehet élni, csak nem érdemes! Hatalmas rajongója vagyok a műfajnak, fel sem merült bennem, hogy le kellene mondanom róla, most, hogy a felszaladt kilók (ja, és persze az egészség) miatt egészséges ételekkel vagyok kénytelen megtölteni a pocimat (meglepően jól viselem az átállást egyébként, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy nem kell lemondanom az ízekről, sőt!). Nem sokáig kellett kutakodnom izgalmas recept után, Hadarik Rita könyvében már régen kinéztem magamnak ezt a kölessel készült változatot,és mivel most éppen volt itthon egy csomó gyümölcs, nem volt akadálya a különleges reggeli elkészítésének. Időben nem tart sokkal tovább az elkészítése, mint a hagyományos tejbegríznek, de annál sokkal finomabb, érdemes kipróbálni!

Édes köleskása gyümölccsel


Hozzávalók: (2 főre)
- 15 dkg köles
- 3 dl víz
- 5 dl tej
- 1 dl tejszín
- 6 dkg (barna) cukor
- 2 tk vaníliakivonat
- gyümölcs a tetejére
Elkészítés:
A kölest hideg folyóvízben alaposan átmossuk, majd egy lábosba tesszük, és a vízzel feltesszük főni. Ha felszívta a vizet, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, és lassú tűzön puhára pároljuk. Krémes, ragacsos lesz az állaga, ne aggódjunk, így kell kinéznie! A biztonság kedvéért kóstoljuk meg a kölest, hogy biztosan megpuhult-e. 
Adjuk hozzá a tejszínt és a cukrot, néhány percig főzzük, majd kapcsoljuk le alatta a gázt.
És ennyi, készen vagyunk, az édes köleskását tányérra szedjük, gyümölccsel díszítjük (nálam éppen alma és szilva volt itthon, de kinek mi tetszik), és gyorsított ütemben behabzsoljuk a mennyei reggelit /vacsorát!


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése